АБЗ Членове на АБЗ Партньори Дейност Новини Нормативна База
 ВХОД ЗА ЧЛЕНОВЕ
ИМЕ
ПАРОЛА
влез
 
 
филтър
 
19.07.2017  Млад Застраховател

 

                                                                                            София, 19.07.2017 г.

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Висшето училище по застраховане и финанси и Асоциацията на българските застрахователи поставят начало на ежегоден национален конкурс

МЛАД ЗАСТРАХОВАТЕЛ

 

            Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обявяват начало на eжегоден национален конкурс Млад застраховател

Тази година конкурсът стартира на 18 юли. Участниците в него ще се състезават за пълна стипендия, учредена на името на Румен Янчев, дългогодишен член на настоятелството на ВУЗФ, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЗАД Булстрад Виена Иншурънс ГрупАД, за обучение в магистърска програма “Иновации и бизнес процеси в застраховането” във ВУЗФ. Стипендията се предоставя от ВУЗФ. Крайният срок за кандидатстване е 17 септември 2017 г.

Пълният регламент и условията за участие в конкурса са публикувани на сайта на ВУЗФ – www.vuzf.bg.

Идеята за организиране на такъв ежегоден конкурс и учредяване на специална стипендия на името на Румен Янчев беше анонсирана през месец май тази година от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов и председателя на АБЗ Светла Несторова по време на церемонията по връчване на годишните награди Застраховател на годинатаза 2016 г. Това е първият в България специализиран национален конкурс в областта на застраховането, насочен към млади специалисти с до 5 години професионален опит в тази сфера, желаещи да се запознаят с пълната картина на застрахователния бизнес и да усвоят най-актуалните специфики на този пазар.

 

За повече информация:

 

Нина Колчакова – главен секретар на АБЗ

тел. 02/9805125; 0887924471

e-mail: nina_koltchakova@abz.bg
19.05.2017  Престижните годишни награди "Застраховател на годината 2016"

 

НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ БЯХА РАЗДАДЕНИ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ

 „ЗАСТРАХОВАТЕЛ НА ГОДИНАТА. ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО НА ГОДИНАТА. ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР НА ГОДИНАТА“  ЗА 2016 г.

 

 

На 18 май 2017 г. на тържествена церемония бяха раздадени за 9-та поредна година най-престижните годишни награди в застрахователния сектор - „Застраховател на годината. Пенсионноосигурително дружество на годината. Застрахователен брокер на годината“ за 2016 г. Организатори на събитието с бяха Асоциацията на българските застрахователи, Висшето училище по застраховане и финанси,  Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

На събитието по традиция присъстваше целият застрахователен и пенсионноосигурителен сектор на България, представители на държавните институции и регулаторните органи, на научните и академичните среди. 

 

Отличия за 2016 година бяха връчени в 9 категории като победители бяха следните дружества:

v Застраховател на годината – Общо застраховане - "ДЗИ - Общо Застраховане" ЕАД

v Застраховател на годината – Животозастрахованe - ЗАД “Алианц България Живот”

v Най-динамично развиващо се застрахователно дружество - „Дженерали Застраховане“ АД

v Пенсионноосигурително дружество на годината - Допълнително задължително пенсионно осигуряване - ПОК “Доверие” АД

v Пенсионноосигурително дружество на годината - Допълнително доброволно пенсионно осигуряване - ПОД “Алианц България” АД

v Най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество - „ЕН ЕН Пенсионноосигурително дружество” ЕАД

v Застрахователен брокер на годината - Общо застраховане - "АЙ ЕНД ДЖИ Иншурънс Брокерс" ООД

v Застрахователен брокер на годината – Животозастраховане - "Евролайф България" ЕООД

v Застрахователен брокер на годината - Най-динамично развиващо се дружество - “Мусала Иншурънс Брокер” ООД

 

 

Най-добрите компании в отделните категории бяха определени от експертно жури, съставено от представители на петте организации на база обективни публични критерии и показатели.

 

Приз за цялостен принос в развитието на българското застраховане беше присъден на Ралица Агайн-Гури - заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" и на Петрозар Петков, председател на Съвета на директорите на ЗД “БУЛ ИНС” АД.

Наградата за цялостен принос в развитието на осигурителните системи в България получи Милен Марков, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на ПОК „Съгласие”АД.

Специалната награда за особен принос в развитието на  посредничеството в застраховането получи Ивета Кунова,  председател на УС на БАЗБ.

Главният изпълнителен директор на ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД Румен Янчев бе обявен посмъртно за почетен председател на попечителския съвет на фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски".
19.04.2017  Връчване на престижните награди "Застраховател на годината 2016"
от ABZ

 

На 18 май ще бъдат връчени годишните награди Застраховател на годината за 2016 г.

На 18 май 2017 г. на тържествена церемония ще бъдат връчени традиционните годишни награди „Застраховател на годината. Пенсионноосигурително дружество на годината. Застрахователен брокер на годината“ за 2016 г. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

Тази година ще бъде девето поредно издание на наградите, а церемонията ще се състои от 19 часа в столичния хотел Маринела”.

Престижните отличия за 2016 година ще бъдат връчени в следните категории:

v    Застраховател на годината – Общо застраховане

v    Застраховател на годината – Животозастрахованe

v    Най-динамично развиващо се застрахователно дружество

v    Пенсионноосигурително дружество на годината - Допълнително задължително пенсионно осигуряване

v    Пенсионноосигурително дружество на годината - Допълнително доброволно пенсионно осигуряване

v    Най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество

v    Застрахователен брокер на годината - Общо застраховане

v    Застрахователен брокер на годината – Животозастраховане

v    Застрахователен брокер на годината - Най-динамично развиващо се дружество.

Най-добрите компании в отделните категории ще бъдат определени от експертно жури, съставено от представители на петте организации на база обективни публични показатели, като пазарен дял, технически резултат, платени обезщетения, акумулирани премии, граница на платежоспособност и др.

Дружествата победители ще получат специални авторски пластики, символ на наградите,  изработени от художника Андрей Янев и грамоти.

Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” ще връчи за 19-та поредна година персонални специални награди на заслужили експерти за цялостен принос в развитието на българското застраховане и осигуряване.

На събитието по традиция присъства целия застрахователен и финансов елит на България, представители на държавните институции и регулаторните органи, на научните и академичните среди.

Медийни партньори на събитието са медийна група "Медия Икономика България", сп. “Икономика”, Economic.bg, сп. “Мениджър”, Econ.bg, Inews.bg, Profit.bg, Insmarket.bg.

 

 
05.10.2016  Застрахователи и брокери отпразнуваха професионалния си празник
от АБЗ

ДЗИ, Дженерали и Алианц спечелиха наградите

„Застрахователи на обществото 2016“

Застрахователи и брокери отпразнуваха заедно професионалния си празник

 

Благотворителни инициативи на компаниите ДЗИ-Общо застраховане, Дженерали Застраховане и Алианц България получиха тазгодишните награди „Застрахователи за обществото“, връчвани от Асоциацията на българските застрахователи и Българската асоциация на застрахователните брокери. Конкурсът се проведе за втора поредна година и има за цел да утвърди добрите практики в застраховането и да стимулира дългосрочните инициативи в полза на българското общество.

На първо място бе отличена инициативата „История с бъдеще: висше образование за повече български деца“ на ДЗИ - Общо застраховане. Каузата, която ДЗИ припознава за своя лична мисия, е повече деца да продължат образованието си във висше учебно заведение. На второ място бе класиран проектът „Сигурен дом за нашите деца“ на Дженерали Застраховане. Компанията дарява по 1 лв. от продажбата на всяка полица „Домашно имущество“, за да могат повече изоставени деца да живеят в семейство. Националният конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика бе отличен на третото място.

Общо 13 кампании се бориха за наградите „Застрахователи за обществото 2016“. Призовете бяха раздадени на тържество по случай професионалния празник на застрахователния бранш на 4 октомври в Студио 5. Вечерта продължи с много музика и празнично настроение, благодарение на водещите Хилда Казасян и Костадин Филипов.
03.05.2016  Престижните годишни награди "Застраховател на годината 2015"
от ABZ

 Престижните годишни награди "Застраховател на годината. Пенсионноосигурително дружество на годината. Застрахователен брокер на годината" за 2015 г. ще бъдат връчени на 17 май 2016 г.

 

На 17 май 2016 г. Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) ще връчат традиционните годишни награди „Застраховател на годината. Пенсионноосигурително дружество на годината“ за 2015 година на тържествена церемония, която ще се състои от 19 часа в хотел „Маринела“,  зала „София Гранд“, София, бул. “Джеймс Баучър“ № 100.
За осма поредна година организаторите връчват престижните награди „Застраховател на годината“ и „Пенсионноосигурително дружество на годината“, превърнали се в едно от най-значимите събития за финансовия и застрахователния сектор.
През 2016 г. към Организационния комитет на наградите се присъедини БАЗБ, която ще връчи наградите в категория “Застрахователен брокер на годината”.
Престижните награди „Застраховател на годината. Пенсионноосигурително дружество на годината. Застрахователен брокер на годината“ за 2015 година ще бъдат връчени в следните  категории:

 Застраховател на годината – Общо застраховане;v
 Застраховател на годината – Животозастраховане;
v
 Най-динамично развиващо се застрахователно дружество;
v
 Пенсионноосигурително дружество на годината “Допълнително задължително пенсионно осигуряване”;
v
 Пенсионноосигурително дружество на годината “Допълнително доброволно пенсионно осигуряване”;
v
 Най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество;
v
 Застрахователен брокер на годината - Общо застраховане;
v
 Застрахователен брокер на годината - Животозастраховане;
v
 Застрахователен брокер на годината - Най-динамично развиващо се дружество.
v

 
15.04.2016  Изявление във връзка със стрес-тест на застрахователните дружест
от АБЗ

Прессъобщение

Асоциация на българските застрахователи

Относно: Изявления в публичното пространство във връзка с предстоящи стрес-тестове на застрахователните дружества в България и състоянието на застрахователния пазар

Асоциация на българските застрахователи заявява подкрепата си за провеждане на проверките на балансите на застрахователите при ясна професионална методология. Смятаме, че те ще допринесат за прозрачността на сектора, доверието в него и ще демонстрират степента на готовност на застрахователите да отговорят на изискванията на новия Кодекс за застраховането, в който са транспонирани изцяло всички завишени изисквания към финансовата стабилност и платежоспособност на застрахователите по европейската директива Платежоспособност II.

Асоциация на българските застрахователи обръща внимание, че е необходим отговорен политически дискурс по темата за стрес-тестовете и напомня, че говоренето без конкретни данни и непрофесионалните изказвания по отношение на тясно специализирана материя в сферата на финансите е опасно както за сектора, така и за потребителите. 

София, 15.04.2016г.

АБЗ
13.04.2016  Прессъобщение АБЗ по повод протеста на мотоциклетистите
от АБЗ

Прессъобщение

Асоциация на българските застрахователи

 

Относно: Изявления в пресата от представителни организации на мотористите и искания от тяхна страна за въвеждане на сезонна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите

 

Асоциация на българските застрахователи категорично възразява срещу предложенията за въвеждане на сезонна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите(ГОА).

Застраховката ГОА има важна обществена функция, в качеството и на механизъм, който защитава интересите на пострадалите лица при пътнотранспортни произшествия. Няма как отговорност за причиняване на пътнотранспортно произшествие да се носи само през определен период от годината, след като водачът разполага с моторното превозно средство целогодишно и може да го използва във всеки един момент.

Мотоциклетите и мотопедите, както леките автомобили,могат да се използват през цялата година, освен при тежки метеорологични условия, чиито интензитет и продължителност няма как да бъдат предвидени. Всъщност щетите, причинени от мотоциклетисти през есенно-зимния период представляват значителна част от всички такива щети:

През есенно-зимния период на 2013 – 25,58%.

През есенно-зимния период на 2014 – 30, 91%.

През есенно-зимния период на 2015 – 26,09%.

Бихме искали да предоставим на вниманието на обществеността и статистика по отношение на застраховането на мотоциклети и мотопеди към 05.04.2016 година.

Броят на незастрахованите мотоциклети и мотопеди към тази дата е 76%!

А на 30.06. 2015 г., във върховата точка на сезона, незастрахованите мотоциклети и мотопеди са били 63%!

Въпреки притежаването на скъпоструващи мотори и екипировка, собствениците на този вид моторни превозни средства не отделят средства, за да изпълнят обществения си дълг, свързан със застраховането на отговорността им при причиняването на пътнотранспортно произшествие.Последствията се поемат от Гаранционния фонд, в който внасят вноски гражданите, потребителите на застрахователни услуги. Последните промени в Кодекса по застраховане, които предвиждат дерегистрация на незастраховано МПС, ще принудят нарушителите да сключат застраховка ГО и именно това е причината традиционно незастраховащите притежатели на мотоциклети и мотопеди да протестират в момента.

 София, 13.04.16г
11.04.2016  Мисия: Защити своя дом В подкрепа на инициативата на БАЗБ
от АБЗ

 

 АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ

                                                                         Прессъобщение

Асоциация на Българските Застрахователи подкрепя инициативата на БАЗБ

Българската асоциация на застрахователните брокери и СО - район „Сердика“ започват обученията на ученици за борба с бедствия, аварии и катастрофи в рамките на информационната кампания МИСИЯ „Защити своя дом“, която стартира през февруари. На 19 април в 11,00 часа ще се проведе открита демонстрация на обучението на децата, с участието на официални гости, която ви каним да отразите.

В рамките на кампанията ще бъдат обучени 474 ученици от 7-ми клас за реакция при пожар, природно бедствие, наводнение, земетресение и др. Обученията ще се провеждат в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен. На 19 април ще се проведе открита демонстрация на най-интересните моменти от обучението на децата – гасене на пожар, земетресение, първа помощ при бедствия и аварии. На събитието ще присъстват зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, представители на Столична община, кмета на СО – район „Сердика“ Тодор Кръстев, проф. Николай Милошев от Института на БАН по Геофизика, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, главен комисар Николов, главен комисар Василев от Втора районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Лилия Улева, секретар на Съвета по административна реформа и други официални гости. Те ще станат свидетели в реално време на учебни игри и стресови ситуации, в които децата ще бъдат обучавани да реагират.

Представителите на медиите са поканени да отразят събитието на 19 април от 11 ч в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен, ул. „Половрак“ 31.

Информационната кампания на БАЗБ, СО – район „Сердика“ и 02 Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ МИСИЯ “Защити своя дом” цели чрез подходящи беседи и демонстрации, учениците да добият знания и умения за справяне в ситуация при възникнало природно бедствие – наводнение, земетресение, пожар или авария, както и информираност на обществото за ползите от застраховането, във връзка с промените в Закона за защита при бедствия и аварии.

7.04.2016 г.

АБЗ
10.12.2015  Асоциацията на българските застрахователи избра ново Ръководство
от АБЗ

Прессъобщение

 

Днес, 10 декември 2015 година се проведе редовно, отчетно-изборно събрание на Асоциация на българските застрахователи /АБЗ/, на което бяха избрани нов състав на Управителния съвет и на Контролния съвет на Сдружението.

 

Общото събрание на Асоциацията избра за Председател на Управителния съвет на АБЗ, г-жа Светла Несторова – Председател на УС и Изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп”АД.

За Заместник –председател на Асоциацията е избран г-н Константин Велев, Член на Управителния съвет и Изпълнителен директор на „Дженерали застраховане” АД и „Дженерали Животозастраховане”АД.

За членове на Управителния съвет са избрани:

г-н Андрей Александров, Изпълнителен директор на „ЗАД”Алианц България Живот”АД;

 г-н Коста Чолаков- Главен Изпълнителен директор на „ДЗИ-Животозастраховане”ЕАД и „ДЗИ-Общо застраховане”ЕАД;

г-н Николай Генчев- Главен Изпълнителен директор на „Застрахователна компания  Уника”АД и „ЗК Уника Живот”АД.

Членовете на Общото събрание на Асоциацията избраха и тричленен състав на Контролния съвет на Асоциацията:

За Председател на Контролния съвет бе избрана г-жа Селин Болар, Изпълнителен директор на „Групама Животозастраховане”ЕАД и „Групама Застраховане”ЕАД.

Членове на Надзорния съвет са: Александър Личев,  Изпълнителен директор на „ЗАД”ОЗК –Застраховане””АД и г-н Петър Аврамов, Председател на УС и Изпълнителен директор на „ХДИ Застраховане”АД и Главен изпълнителен директор на „ЗД” Евроинс”АД.

 

 
16.09.2015  Застрахователи и брокери с награди за социална отговорност
от ABZ

Прессъобщение

Застрахователи и брокери с награди за социална отговорност

БАЗБ и АБЗ за пръв път ще празнуват заедно, готвят коктейл с клубна музика

Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) обединяват усилия, за да увеличат своя принос към обществото. Двете асоциации за пръв път решиха да отбележат заедно професионалния си празник – Деня на застрахователя 1 октомври и да раздадат награди за корпоративна социална отговорност на компаниите в застраховането с най-добри постижения в полза на българското общество.

За първа година ще бъде връчено отличието „Застрахователи за обществото“ на база на най-добрите постижения - проекти, каузи и дългосрочни инициативи в полза на българското общество, които застрахователните компании и брокери са реализирали през изминалата година. Инициативата „Застрахователи за обществото“ цели да покаже и утвърди добрите примери в застраховането, насочени към корпоративната устойчивост и отговорност, както и да се даде мотивация и вдъхновение за започването на нови инициативи в полза на българското общество.

Наградите ще бъдат връчени на тържествo, което ще се проведе в столичния София Лайв Клуб в НДК на 1 октомври, а специален гост ще е Хилда Казасян. Празненството е резултат от сътрудничеството между БАЗБ и АБЗ, които за първа година решиха да обединят сили и опит, за да превърнат Деня на застрахователя 1 октомври в празник на цялото българско застраховане.

Вярваме, че за развитието на застраховането и изграждането на по-голямо доверие в потребителите на застрахователни услуги, е важно сътрудничеството между всички участници на пазара – както застрахователните компании, така и застрахователните брокери. Не само постигнатите финансови резултати са важни, важно е изграденото доверие, важно е отношението на всички нас към проблемите на хората, решенията ни и действията ни,  добрите каузи с които ние, застрахователите  допринасяме в различни сфери на обществения живот и с които помагаме за устойчивото развитие и благополучие на обществото.

16.09.15 г.
13.10.2014  АБЗ стартира рекламна кампания в подкрепа на животозастрахованет
от ABZ

Кампания опровергава митовете за застраховките „Живот”

 

Асоциация на българските застрахователи се обединява с обща информационна кампания в подкрепа на застраховките „Живот”

 

На 13 октомври Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), под мотото „Готови сме на всичко за децата си днес, да направим нещо и за тяхното утре”, стартира първата рекламно-информационна кампания у нас в подкрепа на застраховките „Живот”, зад която застават животозастрахователни компании – членове на Асоциацията.

 

Целта на акцията е да опровергае част от трайно съществуващите сред българите митове по отношение на животозастраховането, сред които най-разпространените са: "Застраховките „Живот” са скъпи", "Смятам, че на мен нищо лошо няма да ми се случи", "Това са пари, хвърлени на вятъра", както и – Застрахователите не плащат.

 

За сравнение, данните от Комисията за финансов надзор за изплатените обезщетения по застраховки „Живот” показват, че за периода 01.01.2003 г. – 31.07.2014 г. в България са изплатени 967 504 590 лева, а зад тази сума стоят десетки и стотици хиляди човешки истории, в които животозастрахователните компании са помогнали.

 

Застраховките „Живот“ носят и много различни ползи – например, дългосрочните застраховки дават възможност за спестяване, а към гарантираната застрахователна сума по такива полици може да се получи и сума, натрупана от допълнителна доходност, а всяка година могат да се ползват и данъчни облекчения.

 

Инициативата на АБЗ има за цел да привлече вниманието на социално активните и отговорни българи като ги провокира да се замислят за важните неща в живота и непреходните ценности, свързани с грижата за здравето, семейството, децата, бъдещето и отговорността, която всеки е готов да поеме, за да ги има. Тя е продължение на първата кръгла маса за животозастраховането, която се проведе през 2013 г. в София с фокус върху предимствата и ползите от застраховките „Живот”.

 

 

Още информация за кампанията на специално създадения сайт - mylifebg.com, както и във facebook.com/My-Life.
10.10.2013  Г-н Данчо Данчев е отново начело на АБЗ
от ABZ

Данчо Данчев отново на чело на АБЗ

 

На отчетно- изборното Общо събрание на АБЗ, проведено на 03.10.2013г., членовете на Асоциацията презибраха досегашния състав на Управителния съвет.

 

Председател на УС на АБЗ с нов мандат е г-н Данчо Данчев, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на ЗАД „ВИКТОРИЯ”.

За Заместник-председател на УС на АБЗ е избрана г-жа Светла Несторова, Председател на УС и Изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп”.

Освен Председателят и Заместник-председателят, членове на Управителния съвет остават г-н Николай Генчев, Главен изпълнителен директор на ЗК „УНИКА” АД и Изпълнителен директор на ЗК „УНИКА Живот” АД; ДЗИ Животозастраховане ЕАД, представлявано от г-н Коста Чолаков, който от лятото на тази година е Главен изпълнителен директор на дружеството и „Дженерали Застраховане” АД, представлявано от г-н Константин Велев, Изпълнителен директор на дружеството.

 

За четвърти пореден мандат за Председател на Контролния съвет на АБЗ бе избран г-н Петър Аврамов, Председател на УС и Изпълнителен директор на „ХДИ Застраховане” АД.

Сдружение „Асоциация на Българските Застрахователи” е учредено на 16 октомври 1992 г. в София от 12 застрахователни компании. В момента в браншовата организация членуват 29 застрахователя.

 

АБЗ
01.04.2013  Дискусионна кръгла маса за животозастраховането
от ABZ

                       

Животозастрахователният сектор в България има огромен потенциал

 

(29.03.2013г., София) Представители на животозастрахователния бранш у нас и журналисти се събраха заедно да обсъдят развитието на животозастраховането в България по време на дискусионна кръгла маса, организирана от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Срещата бе открита от г-н Данчо Данчев - председател на Управителния съвет на Асоциацията. В приветствието си г-н Данчев подчерта огромния път, който българското животозастраховане е извървяло от началото на демократичните промени до днес и посочи, че това е особено важен дял от българското застраховане.

По време на  срещата бяха оповестени актуални данни и интересни факти, които показаха, че в сравнение с Европа, пазарът у нас има огромен потенциал за развитие както по отношение на броя на сключените полици „Живот” в защита на живота и здравето на българите и техните близки, така и по отношение на средната сума, която хората у нас отделят за застраховка „Живот”.

Същевременно, от представените данни стана ясно, че застраховката „Живот” всъщност носи множество ползи. Тя е гъвкав и достъпен начин всеки да си гарантира финансова подкрепа не само в ситуации, когато са застрашени здравето и трудоспособността или способността да се обезпечава стандарта на живот. Една спестовна застраховка „Живот” може да се окаже добър начин не само да се получат данъчни облекчения, но преди всичко да се спестят средства за годините след пенсиониране, когато основният доход се формира от пенсия.

Първата по рода си кръгла маса за животозастраховането разгледа и някои от най-популярните схващания, които се свързват със застраховките „Живот”.
01.10.2012  
от ABZ

На 1-ви октомври 2012 година застрахователната общност в България чества 20 години от учредяването на АБЗ

 

АБЗ

1992: 16 октомври – 12 застрахователни компании учредяват АБЗ.

По инициатива на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество „България”, на 8 октомври 1991 година, работещите на застрахователния пазар: ЗПАД “България”, “Булстрад” АД, „Граниткооп”, ДЗИ, “МИК автомобилно застраховане” и “София Инс”, провеждат първа работна среша за учредяване на браншови съюз на застраховатлите.

На датата 16 октомври през 1992 година десет застрахователни компании провеждат Учредително събрание с решението за създаване на организация с идеална цел – Асоциация на българските застрахователи.

Инициативата за основаването е на Учредителите – 10 държавни и частни застрахователи, опериращи по това време на застрахователния пазар - ЗАД “България – живот”, ЗПАД “България”, “Булстрад” АД, ЗПК Гранит АД,  ДЗИ, ЗПД”Витоша”, Автомобилно застраховане “МИК” АД, ЗПК”Орел”АД, “София Инс” АД и ЖЗК”Феникс”АД

С изготвения Устав Асоциацията се обявява за отворена организация с доброволно членство в нея и става общност на застрахователите от държавния и частния сектор.

Уставът на сдружението поставя за основна цел в дейността на Асоциацията   да подпомага главно членовете си в осъществяването на застрахователната им дейност и да отстоява пазарните им интересите.

1994: Съдебна регистрация като сдружение с нестопанска цел в частна полза на своите членове, в съответствие със Закона за юридическите лица с нестопанска цел и нейния устав. След съдебната регистрация на сдружението „Асоциация на българските застрахователи”- на 15.04.1994 година, членовете на сдружението приемат датата 1-ви октомври 1891 година, когато в гр.Русе е основавано Първото застрахователно дружество “България”, за професионален празник на застрахователя.

2012: В АБЗ членуват 30 застрахователи - 18 компании по общо застраховане и 12 – по животозастраховане.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛИ

Радослав Габровски

Румен Янчев

Георги Абаджиев

Борислав Михайлов

Атанас Табов

Венислав Йотов

Даниела Конова

Орлин Пенев

Данчо Данчев

 

Активи в дейността на АБЗ, през годините:

 

1. Участие в процедурата по издаване на разрешителен режим/лиценз за дейността на застрахователните дружества-членове;

2. Участие в процеса на регламентиране на нормативната база за застраховането- изготвяне на Закона за застраховането;

3. Съдействие за благоприятно развитие на данъчното облагане на застрахователния сектор- позиция на Асоциацията, по изменение на данъчното облагане и преференции/облекчения за животозастрахователната дейност – ЗКПО и ЗДДФЛ;

4. Център за професионална квалификацията за обучение на кадрите в застраховането, изграден съвместно с Британски съвет, по програма на The Chartered Insurance Institute

5. Участие на дружествата-членове в Учредяването на Национално бюро на българские автомобилни застрахователи

6. Активно участие в изработването и съгласуване с КФН на проект на Кодекс за застраховането

7. Изграждане на Единна Информационна Система за Оценка, Управление и Контрол на Риска, в т.ч. за издаване на полици /ЕИСОУКР/, в изпълнение на изискванията на чл. 292 от Кодекса за застраховането.

8. Предстоящо въвеждане на Директивата ПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ ІІ за застрахователната дейност
01.10.2012  20 години от учредяването на АБЗ
от ABZ

На 1-ви октомври 2012 година застрахователната общност в България чества 20 години от учредяването на АБЗ

 

АБЗ

1992: 16 октомври – 12 застрахователни компании учредяват АБЗ.

По инициатива на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество „България”, на 8 октомври 1991 година, работещите на застрахователния пазар: ЗПАД “България”, “Булстрад” АД, „Граниткооп”, ДЗИ, “МИК автомобилно застраховане” и “София Инс”, провеждат първа работна среша за учредяване на браншови съюз на застраховатлите.

На датата 16 октомври през 1992 година десет застрахователни компании провеждат Учредително събрание с решението за създаване на организация с идеална цел – Асоциация на българските застрахователи.

Инициативата за основаването е на Учредителите – 10 държавни и частни застрахователи, опериращи по това време на застрахователния пазар - ЗАД “България – живот”, ЗПАД “България”, “Булстрад” АД, ЗПК Гранит АД,  ДЗИ, ЗПД”Витоша”, Автомобилно застраховане “МИК” АД, ЗПК”Орел”АД, “София Инс” АД и ЖЗК”Феникс”АД

С изготвения Устав Асоциацията се обявява за отворена организация с доброволно членство в нея и става общност на застрахователите от държавния и частния сектор.

Уставът на сдружението поставя за основна цел в дейността на Асоциацията   да подпомага главно членовете си в осъществяването на застрахователната им дейност и да отстоява пазарните им интересите.

1994: Съдебна регистрация като сдружение с нестопанска цел в частна полза на своите членове, в съответствие със Закона за юридическите лица с нестопанска цел и нейния устав. След съдебната регистрация на сдружението „Асоциация на българските застрахователи”- на 15.04.1994 година, членовете на сдружението приемат датата 1-ви октомври 1891 година, когато в гр.Русе е основавано Първото застрахователно дружество “България”, за професионален празник на застрахователя.

2012: В АБЗ членуват 30 застрахователи - 18 компании по общо застраховане и 12 – по животозастраховане.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛИ

Радослав Габровски

Румен Янчев

Георги Абаджиев

Борислав Михайлов

Атанас Табов

Венислав Йотов

Даниела Конова

Орлин Пенев

Данчо Данчев

 

Активи в дейността на АБЗ, през годините:

 

1. Участие в процедурата по издаване на разрешителен режим/лиценз за дейността на застрахователните дружества-членове;

2. Участие в процеса на регламентиране на нормативната база за застраховането- изготвяне на Закона за застраховането;

3. Съдействие за благоприятно развитие на данъчното облагане на застрахователния сектор- позиция на Асоциацията, по изменение на данъчното облагане и преференции/облекчения за животозастрахователната дейност – ЗКПО и ЗДДФЛ;

4. Център за професионална квалификацията за обучение на кадрите в застраховането, изграден съвместно с Британски съвет, по програма на The Chartered Insurance Institute

5. Участие на дружествата-членове в Учредяването на Национално бюро на българские автомобилни застрахователи

6. Активно участие в изработването и съгласуване с КФН на проект на Кодекс за застраховането

7. Изграждане на Единна Информационна Система за Оценка, Управление и Контрол на Риска, в т.ч. за издаване на полици /ЕИСОУКР/, в изпълнение на изискванията на чл. 292 от Кодекса за застраховането.

8. Предстоящо въвеждане на Директивата ПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ ІІ за застрахователната дейност
11.06.2012  Пресконференция на АБЗ по тема за застраховка на имущество
от ABZ

Среща-пресконференция на АБЗ с медиите по темата за застраховка на имущество

 

Днес, 11.06.2012 г. в Национален Пресклуб София Прес, се проведе среща-пресконференция, инициирана от членовете на Управителния съвет с участието на представители на 21-а водещи медии. Пресконференцията бе дадена от членовете на Управителния съвет, с оглед на повишения мецииен интерес за отразяване  на дискутираната сред широката общественост тема за последиците от земетресението в Перник на 22.05.2012 година.

 

Срещата пресконференция постави като водеща тема: Съществува ли необходимост от  задължителна застраховка срещу риска от “Земетресение”,  както и на създаването на  Катастрофичен пул в България.

 

Пресконференцията бе открита от г-н Данчо Данчев, Председател на Управителния съвет на Асоциацията, който отвори дискусията по темата и предостави общи пазарни данни за заведените в компаниите до момента щети и предвидените от застрахователите суми за щети, които да се изплатят на пострадалите от земетресението.

Г-н  Коста Чолаков, Зам.председател на УС на АБЗ в кратко експозе запозна присъстващите с позицията на Асоциацията относно дискусията по въвеждането на задължително застраховане на катастрофичните рискове, като подчерта, че има различни становища, но застрахователите като цяло са обединени около необходимостта от обществена дискусия и законодателни инициативи за решаване на проблема с управлението на катастрофичните рискове. Г-н Чолаков акцентира, че българските застрахователи са готови да отговорят на обществения интерес и да съдействат при създаването на уредба относно застраховането на катастрофични рискове, която да се разработи на експертно ниво и при компетентното проучване на чуждестранен опит.

 

На въпросите поставени от журналистите отговориха и членовете на Управителния съвет: г-н Константин Велев и г-н Николай Генчев.

Членовете на Управителни съвет подчертаха необходимостта за установяване на диалог с Правителството  и широка обществена дискусия, с активното участие на застрахователната общност.

 

АБЗ

 
22.07.2011  Избрано е ново ръководство на АБЗ
от ABZ

Информация за Асоциация на българските застрахователи /АБЗ/

 

На проведеното днес 22.07.2011г. отчетно-изборно Общо събрание на Сдружението

 

бяха извършени промени в Ръководните органи на Асоциацията

Новият Председател на УС на АБЗ е г-н Данчо Данчев- Изпълнителен директор на ЗАД” Виктория” АД;

За Заместник-председател на УС на АБЗ бе избран г-н Коста Чолаков – Изпълнителен директор на “Интерамерикан България” ЗЕАД” ЕАД и на “Интерамерикан България Животозастраховане”ЕАД.

 

За членове на Управителния съвет на АБЗ бяха избрани Изпълнителните директори на застрахователните дружества, членове на АБЗ

 

Г-н Данчо Данчев – Председател на УС

Г-н Коста Чолаков – Заместник-председател на УС

Г-жа Светла Несторова - ЗАД “Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп”АД

Г-н Константин Велев “Дженерали застраховане”АД и“Дженерали Животозастраховане”АД

Г-н Николай Генчев- “Застрахователна компания  Уника” АД и “ЗК  Уника Живот” АД

 

За трети пореден мандат за председател на Контролния съвет на АБЗ бе избран г-н Петър Аврамов, Изпълнителен директор на “ХДИ Застраховане” АД

 

За членове на Контролния съвет/КС/ на АБЗ бяха избрани

Г-н Петър Аврамов – Председател на КС

Г-н Огнян Йорданов – Изпълнителен директор на Групама Животозастраховане” ЕАД и“Групама застраховане” ЕАД

Г-жа Ивета Плякин – Заместник Изпълнителен директор на “ЗАД “Алианц България Живот”АД

 

Членовете на Общото събрание на Асоциацията избраха за нови членове на АБЗ компаниите:

 

“Интерамерикан България Животозастраховане”ЕАД;

 

Застрахователно еднолично акционерно дружество “ЦКБ Живот”ЕАД

 

АБЗ

 
01.02.2011  Провеждане на кръгла маса "Маркиране със стикери по застраховка
от ABZ

Кръгла маса  на тема „Маркирането със стикери във връзка със застраховката „Каско” – за и против” ще се проведе на 7 февруари 2011 г.

 

 

На 7 февруари 2011 г. ще се проведе кръгла маса на тема : „Маркирането със стикери във връзка със застраховката „Каско” – за и против”, организирана от Асоциацията на българските застрахователи под егидата на Министерство на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор. Тя ще се проведе в хотел „Шератон“, зала „Роял” от 11.00 ч. до 12.30 часа. В събитието ще участват представители на застрахователните дружества и на МВР, като модератор на събитието ще бъде  Комисия за финансов надзор.

Кръглата маса е своеобразно продължение на проведената през декември миналата година конференция на тема Сигурност и превенции срещу застрахователните измами“, организирана от Комисията за финансов надзор, Министерство на вътрешните работи и Асоциацията на българските застрахователи, която предизвика голям интерес. На нея беше повдигнат въпроса да отпаднат стикерите, свързани със застраховката «Каско».

 
15.12.2010  Конференция "Сигурност и превенция срещу застрахователни измами"
от АБЗ

АБЗ съвместно с КФН и МВР организира Конференция на тема

“Сигурност и превенция срещу застрахователни измами”

 

Проведената на 13 декември т.г Конференция в хотел “Шератон София Хотел Балкан” заяви за желанието на организациите, инициирали мероприятието да обединят усилията си в посока превенция срещу застрахователните измами.

Конференцията бе открита от Министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, който акцентира в изказването си върху необходимостта от бързи законодателни промени, гарантиращи противодействието на застрахователните измами. В изказването си министър Цветанов се ангажира до края на януари следващата година де се внесе предложение в Парламента за премахването на стикерите на превозните средства, за да  не е видно, коя компания е застраховала конкретното МПС.

В изказването си Председателят на КФН г-н Стоян Мавродиев подчерта, че всяка организация разполага с различни лостове, с които да въздейства срещу измамите – КФН със законодателни инициативи, “Криминална полиция” на МВР- с разкриваемост на престъпленията, КАТ МВР - с контрола по пътищата, а застрахователите - с приемането на практики, които да блокират извършването на измамите.

В своя доклад, Комисар Алекси Стратиев, Заместник- директор на Главна дирекция „Охранителна полиция” подробно застъпи темата за превенциите, действията и тенденциите за развитие в дейността на пътна полиция МВР за предотвратяване на застрахователните измами.

Г-н Христо Гатев, “Криминална полиция” на МВР се спря на механизмите за противодействие срещу застрахователните измами.

Интерес предизвика и темата на г-н Тодор Тодоров от Института по психология към МВР, който разясни за психологическите особености на извършителите на застрахователни измами.

С висок интерес аудиторията изслуша доклада на г-жа Цветанка Крумова, Изпълнителен директор на ЗАД „Армеец”. Тя предложи за приемането на конкретни законодателни промени, които да наложат по-тежки наказания на извършителите на застрахователните измами.

С интерес бе изслушана и презентацията на г-н Константин Велев, Изпълнителен директор  на „Дженерали застраховане” АД и член на УС на АБЗ, на тема "Превенция и борба срещу застрахователните измами в застрахователните компании".

Всяка една от участващите в конференцията организации направи  предложения,  целящи за ограничаване извършването на застрахователните измами, които предложения, залегнаха като текст на приетия от участниците заключителен документ на конференцията.

Борислав Богоев обобщи направените в хода на конференцията предложения,  в четири групи:

·         Промяна в законодателството. Г-н Богоев се ангажира за създаването на работна група от представители от КФН, МВР и АБЗ, която да подготви конкретни тестове, като предложение за включването им в законодателната програма на Комисията за финансов надзор;

·         Изграждането на нови информационни системи с цел предотвратяване и разкриваемост на застрахователните измами;

·         Постигане на по-добра комуникация между институциите. Г-н Богоев предложи да бъде инициатор за подписването на един меморандум за сътрудничество между МВР, КФН и АБЗ.

·         Провеждане на широка информационна кампания с цел превенция срещу застрахователните измами.

                         

Организаторите на конференцията приеха за провеждането през м.юни 2011г на следваща Конференция, с участие на представители от сродни институции на ЕС.

 

В приложение са прикачени направените от АБЗ предложения за приемането им като текст на заключителен документ.
30.03.2010  Становище на АБЗ по данък върху застрахователните премии

До

Националния съвет

за тристранно сътрудничество

Чрез: КРИБ

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с появилите се съобщения в медиите за евентуално въвеждане на данък върху оборота на застрахователните дружества, се чувстваме задължени да изразим следното

С Т А Н О В И Щ Е

На българския застрахователен пазар в момента оперират над 300 застрахователни дружества, от които с лиценз от КФН са 38бр.(20 общозастрахователни, 15 животозастрахователни, 2 взаимозастрахователни кооперации и едно презастрахователно дружество. По данни на Комисията за финансов надзор за 2008г. общият брутен премиен приход е в размер на  1 804 642 000лв., от който 1 534 395 000лв. са приходи от общо застраховане и    270 247 000лв. са от животозастраховане. За 2008г. общозастрахователните дружества реализират загуба в размер на 2 366 000лв, а животозастрахователните реализират печалба от 6 590 000лв., като само    23 дружества успяват да приключат с положителен финансов резултат. Аналогично е и положението за изтеклата 2009 година, където спадът в оборота на застрахователните дружества е в размер на 6.5% и признаците са на увеличаване на загубите. Причините за тези загуби се коренят основно в структурата на застрахователния портфейл, в който 70% има дял автомобилното застраховане(застраховки Каско-45% и Гражданска отговорност на автомобилистите-25%), като няма индикации за промяна на тази тенденция.

Въвеждането на нов данък върху оборота на застрахователните дружества(лансирано като идея на последното заседание на тристранния съвет) несъмнено ще доведе до множество негативни ефекти върху дейността на застрахователната индустрия. Данъкът върху застрахователните премии, с който има идея да се облагат застрахователните дружества, вместо с данък върху печалбата, е неправилен и неминуемо ще създаде прекомерна данъчна тежест за дружествата. През отделните години и за отделните дружества той ще варира от порядъка на 60%, 80% до 100% и над 100%, вкл. и облагане на дружества, които са претърпели загуби през съответната година.

Нека да се има предвид, че само през първата година от въвеждането на такъв данък, загубата на застрахователния пазар, на база данни от 2008-2009 година, ще надхвърли 120-130 милиона лева. Трудно разбираем за нас е данъчен режим, който би довел до загуби от подобен мащаб за конкретен сектор от икономиката на страната, за сметка на постъпването на подобна сума в бюджета.

Би трябвало да се има предвид, че застрахователните компании са и институционални инвеститори, които съдействат за финасовата стабилност на държавата. Както липсва идея за подобен данък при банките и другите финансови институции, така тя трябва да липсва и по отношение на застрахователните дружества.

Освен това, този данък би поставил дружествата в неравностойно положение спрямо другите стопански субекти, тъй като освен прекомерната данъчна тежест, ги лишава от възможността за пренасяне и покриване на загубите през други години. Най-вероятен резултат от подобни действия е пълна декапитализация и изпадане в несъстоятелност на голяма част от застрахователните дружества, като възникне въпроса чия ще бъде отговорността и отражението върху собствениците и застрахованите лица.

Нека да се има предвид, че въвеждането на подобен данък неименуемо ще доведе до отлив от сключването на застраховки, което и без това е факт през последните 15 месеца, а от друга страна би довело и до увеличаването на откупите на застраховките Живот и като цяло срив и на без това крехкия животозастрахователен пазар. Не е за подценяване и обстоятелството, че при евентуално въвеждане на подобен данък, несъмнено ще падне и обхвата по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите далеч под изискуемия минимум.

Прегледът на данъчното облагане в над 30 развити страни показва, че такъв данък не съществува и навсякъде застрахователните дружества се облагат с данък върху печалбата по общия ред на корпоративното подоходно облагане.

Сериозен аргумент против въвеждането на такъв данък е и предстоящето въвеждане през месец октомври 2012 година на директивата Платежоспособност ІІ, която повишава капиталовите изисквания към застрахователните компании.

Уважаеми дами и господа,

Предвид краткото време, с което разполагахме, това са само една малка част от аргументите, които Асоциацията на Българските застрахователи изтъква като аргументи против идеята за възприемане на данък върху оборота от застрахователни премии. Според нас е належащо и необходимо да се проведе среща на експертно ниво в следващите няколко дни и бъдат обсъдени подробно всички негативни последици, които биха настъпили от примането на подобен налог. Изразяваме убеденост, че съществуващият данъчен режим е този, който способства за стабилизацията на застрахователния пазар и ни доближава до най-добрите практики в страните от Европейския съюз в тази област.

В заключение бихме искали да обърнем внимание, че застраховането е една от икономическите дейности, в които не се правят чести промени, които нямат дългосрочен характер и имат само отрицателен ефект.

С уважение

Орлин Пенев

Председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи

 
30.03.2010  Прес съобщение на АБЗ
от ABZ

Във връзка с появилите се съобщения за евентуално въвеждане на данък върху застрахователните премии Асоциацията на българските застрахователи изразява следното становище:

Въвеждането на данък върху застрахователните премии ще доведе до множество негативни ефекти върху дейността на застрахователите, както и за потребителите на застрахователни услуги. Считаме, че подобен данък е неправилен и ще създаде прекомерна данъчна тежест за застахователите и до влошаване на и без това занижените им финансови резултати, предвид условията на икономическа криза. По наши изчисления, на база данни от 2008-2009 година, само през първата година от въвеждането на такъв данък загубата за застрахователния пазар ще надхвърли 120-130 милиона лева.

 

Сравнително-правният анализ на данъчното облагане в над 30 държави с развита икономика показва, че подобен данък не съществува и застрахователните дружества се облагат с данък върху печалбата по общия ред на корпоративното подоходно облагане. Сериозен аргумент против предложения данък е и предстоящето въвеждане през месец октомври 2012 година на Директивата Платежоспособност ІІ, която повишава капиталовите изисквания към застрахователните компании.

 

Този данък би поставил застрахователните дружества в неравностойно положение спрямо другите стопански субекти на пазара на финансови услуги. Едно от последствията при въвеждането на данък върху застрахователните премии може да бъде оскъпяването на застрахователните услуги, като по този начин същите ще станат неконкурентноспособни на аналогични или заместващи банкови и пенсиоонноосигурителни продукти. Нашата прогноза е, че ще настъпи сериозен отлив от сключването на застраховки, което и без това е факт през последните 15 месеца, а подобно развитие би довело до срив застрахователния пазар и качеството на застрахователните услуги. Не е за подценяване и обстоятелството, че при евентуално въвеждане на подобен данък, несъмнено ще намалее още и обхвата по задължителната застраховка «Гражданска отговорност на автомобилистите», който се наблюдава пряко от Европейската комисия.

Най-вероятен резултат от подобни действия е декапитализация и изпадане в несъстоятелност на някои от застрахователните дружества, а при други ще се наложи инвестирането на допълнителен капитал. Тези обстоятелства ще се отразят негативно на желанието на собствениците на застрахователни дружества да развиват и да инвестират средства на пазара на застрахователни услуги в България.
26.10.2009  Конференция на тема "Застраховането в условия на рецесия"
от ABZ

Конференция организирана от в.Пари с партньорството на АБЗ

 

Навременна и актуална бе темата на конференцията “Застраховане в условията на икономическата криза” организирана от в.”Пари” с подкрепата на застрахователни компании ЗАД Армеец АД, ЗАД”ДЗИ”АД и “Групама застраховане”ЕАД, проведена на 23.10.2009 г., в хотел “Метрополитен”, в която участваха експерти от застраховането и представители на медиите.

 

С повишен интерес участниците  в събитието проследиха за темите от Програмата, свързани с развитието на застрахователния бизнес в условията на криза.

 

Председателят на АБЗ, г-н Орлин Пенев запозна аудиторията с темата за “Отражението на финансовата криза върху развитието на европейското застрахователно законодателство”, с акцент върху предстоящото въвеждане на европейската директива “Платежоспособност II” в застраховането.

 

Тенденциите в развитието на българския пазар за общо застраховане и специфики на животозастрахователния пазар в България, подготвени като два доклада на Българската агенция за кредитен рейтинг и ЗАД ДЗИ АД, резюмираха за влиянието на кризата върху двата сектора, в посока намаляване динамиката на ръста на застраховането в БПП

 

Интерес предизвика и анализа за състоянието на кадрите в застраховането, поднесен от доц.Григорий Вазов, Президент на ВУЗФ и г-жа Наташа Георгиева, Директор PMC Sofia International.

 

AБЗ
23.06.2009  Новият председател на УС на АБЗ е г-н Орлин Пенев
от ABZ

Гилдията преизбра Орлин Пенев за председател на АБЗ

Две нови лица влизат в Управителния съвет

Изпълнителният директор и зам.-председател на Управителния съвет на ЗАД "Алианц България" Орлин Пенев бе преизбран за председател на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Решението бе взето на състоялото се днес в София Общо събрание на сдружението. Заместник-председател на УС остава Данчо Данчев, изпълнителен директор на ЗАД “Виктория”. Общото събрание избра и състава на новия Управителен съвет. В него влизат още Тодор Казанджиев, главен изпълнителен директор на ЗК "Уника" АД и член на Управителния съвет на ЗК "Уника Живот" АД; Константин Велев, член на УС на "Дженерали Застраховане" АД, "Дженерали Животозастраховане АД и "Дженерали Закрила Здравно осигуряване" АД и Стефан Софиянски, изпълнителен директор на ЗК "Лев инс".

Общото събрание преизбра единодушно досегашния председател на Контролния съвет - Петър Аврамов, изпълнителен директор на „HDI Застраховане”. Така Аврамов ще ръководи съвета трети мандат. Новите членове на Контролния съвет са: Ивета Плякин от "Алианц България живот" и Петрозар Петков, генерален директор на "Бул Инс".

С днешния избор в състава на сдружението влизат 4 нови лица.

Преизбраният председател на УС посочи, че е радостен от гласуваното доверие и добави, че то го задължава изключително много.

Предстои свикване на първо заседание на Управителния съвет, на което ще бъде направено разпределение на председателите на комисии. В АБЗ работят няколко комисии: По имуществено застраховане, морско и авиационно застраховане; Юридическа комисия; Икономическа и финансова комисия; Комисия по евроинтеграция; Комисия по автомобилно застраховане; Комисия по животозастраховане и Работна група за разработване на Концепция за Пул срещу катастрофични рискове.

 
КонтактиКоментари Карта на сайта
© 2005 АБЗ. Всички права запазени. Разработенo от  Melon Technologies