АБЗ предлага да отпадне стикерът за застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите

АБЗ предлага отпадане на стикера, предназначен за удостоверяване на наличието на сключена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Водещите мотиви за предложението са следните:

 

  • Липса на необходимост от стикера с оглед съществуващите възможности за удостоверяване и контрол по електронен път за наличието на валидна застраховка ГОА

Застраховките ГО се издават единствено и само чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), респ. от информационните системи на Застрахователите, които са във връзка с нея. Това позволява всяка сключена полица да се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд (ГФ), а контролът се извършва по електронен път.  

 

  • Икономия на значителни средства/ресурси, които натоварват цената на застраховката ГОА.

Отпадането на стикера би довело до пряка икономия за клиентите от стойността на самите стикери. В момента в премията по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лева за брой, като при разсрочено плащане на 4 вноски сумата нараства до 5.60 лв. Общата икономия от отпадането на стикера, свързана единствено с изработването  му, се  изчислява на около 10 440 000 лв. Отпадането на стикера би довело също до икономия на значителният административен и финансов ресурс, който застрахователната индустрия ангажира за получаването, обработването, администрирането и отчитането на стикерите.

 

  • Улесняване на сключването на застраховката онлайн и от разстояние и на безналичните плащания на премии/вноски по полицата.

Отпадането на стикерите ще допринесе за сключването на застраховки ГОА онлайн, тъй като тогава присъствието на клиент в офис на застрахователя няма да е необходимо. Настоящата ситуация, свързана с извънредното положение, причинено от пандемията от COVID-19, категорично демонстрира смисъла и необходимостта от пълноценно дигитализиране на процеса по сключване на застраховката.

 

АБЗ счита, че отпадането на стикера за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите е необходимо и ще бъде навременно, като ползите ще бъдат както за бизнеса, така и за потребителите на застрахователни услуги. За реализацията на това предложение са необходими промени в  Кодекса за застраховане и други нормативни актове и АБЗ е готова да сътрудничи в това отношение, за постигане на резултат в полза  на цялото общество.

АБЗ е изпратила предложението си към КФН и ще запознае с него и други компетентни по проблема държавни органи.