ДЗИ ВЪЗРАЖДА КОЛОЕЗДАЧНИЯ СПОРТ В БЪЛГАРИЯ: ДЗИ

В периода 27-31 юли 2020 г. едно от най-популярните състезания в международния колоездачен календар,  67-мата Международна колоездачна обиколка на България, събра именити спортисти от цял свят. Надпреварата се завърна след двугодишно отсъствие благодарение на подкрепата на ДЗИ - генерален спонсор на тазгодишното издание.

В рамките на 4 етапа колоездачите преминаха през 10 града в България и изминаха общо 538 километра. Първият етап по трасето София - Боровец – Пазарджик се проведе на 28 юли. На следващия ден колоната премина през най-тежкия маршрут в състезанието - 148 километра от Пазарджик до Пловдив през язовир Батак. В третия етап състезателите премериха сили по трасето Пловдив-Чирпан-Сливен. На 31 юли състезателите изминаха още 110 километра между Сливен и Бургас, където завърши 67-мата Международна колоездачна обиколка на България – инициатива, възродена след години отсъствие от спортния календар на страната.

Началото на 3-годишното партньорство между Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ беше поставено с една висша цел - популяризирането на колоезденето у нас и подобряването на културата и безопасността на колоездачите като участници в движението. Благодарение на генералното спонсорство на ДЗИ още през тази година беше възродена Международна колоездачна обиколка на България (МКОБ) – едно от най-популярните състезания за професионалисти, което събира именити спортисти от цял свят.

Амбицията на ДЗИ бе да възстанови най-значимото колоездачно състезание за професионалисти в България, което в продължение на години заемеше важно място в международния спортен календар. Възвърнахме престижа на надпреварата и още тази година посрещнахме множество състезатели от международна величина в рамките на 67-ото издание на надпреварата. Интерес за участие имаха 114 колоездачи от 20 отбора, от тях 15 - чуждестранни, а пет - от България. Обиколката ни послужи и за отличен начин да наложим и България като привлекателна дестинация пред всички чуждестранни участници – било то по повод спортните им изяви, или дори като туристическа дестинация, която си струва да бъде посетена.

 

Нашите дейности:

  • 27 юли - с пролог в София започна 67-мата Международна колоездачна обиколка на България (МКОБ). Първият носител на жълтата фланелка за 2020 г. бе Пиер Барбие от отбора на Nippo Delko One Provence.
  • На 28 юли се проведе първият етап на 67-мата МКОБ. Полякът Алан Банашек (Mazowsze Serce Polski) спечели 128-километровия етап между София и Пазарджик. Той финишира с време от 2 часа и 48 минути и средна скорост над 45 км/ч.
  • Ден по-късно се проведе вторият етап на 67-мата МКОБ. Полякът Патрик Стош (Voster ATS) спечели 131-километровия етап между Пазарджик и Пловдив. Полският колоездач спечели спринт в малка група след много тежък етап с високи температури и средна скорост над 42 км/ч.
  • На 30.07.2020 г. се състоя третият етап на 67-мата МКОБ. Победата в 152-километровата отсечка от Пловдив до Сливен грабна французинът Пиер Барбие (Nippo Delko One Provence). Състезателят надви съперниците си на спринт пред Община Сливен. Барбие завърши с време от 3:29.51 часа и средна скорост от 43.1 км/ч.
  • През целия ход на МКОБ спортните журналисти следиха с огромен интерес развитието на Обиколката, което спомогна да бъдат генерирани над 200 медийни публикации, 50% от които споменаваха ДЗИ и ангажимента на компанията да наложи колоездачният спорт като сигурен и алтернативен начин на придвижване.

 

Вижте повече в прикачения файл!