АБЗ отбелязва Световния ден в памет на загиналите на пътя: 17 ноември 2019

Инициативата се провежда под мотото „Животът не е резервна част!“

По призива на Организацията на обединените нации в продължение на вече 14 години светът отдава почит на жертвите на пътни инциденти всяка трета неделя от м.ноември. Този ден е посветен на милионите хора загинали и ранени при пътни  и инциденти и техните семейства. Посветен е и на  специализираните екипи за спешна помощ, полицията и медицинските специалисти, които ежедневно се справят с травматичните последици от смъртта и нараняванията на пътя.

В Европа инициативата се провежда под егидата на Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR-European Federation of Road Traffic Victims). В България тя се координира от Министерството на вътрешните работи, като в нея се включват редица институции, организации и религиозни общности.  В столицата Световният ден в памет на загиналите на пътя ще бъде отбелязан в неделя от 10.30 ч. в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

България традиционно е в челните места  по брой  жертви и ранени на пътя в Европа. През 2018 г. в страната ни в резултат на пътен инцидент са загинали 611 души, а 8466 души са били ранени. За десетте месеца 2019 са загинали 515 души, а ранените са 7100.

Пътната безопасност е сред основните стратегически приоритети на Асоциацията на българските застрахователи, а отбелязването на Световния ден в памет на загиналите е повод да се замислим над последиците от неразумното поведение на пътя.

„В този Световен ден  в памет на загиналите на пътя отдаваме почит към жертвите и мъката на техните семейства, към тези, които са загубили живота си, спасявайки живот на пътя. Този ден може и трябва да ни мотивира да обединим усилията като общество, за да подобрим безопасността на движение по пътища“ – коментира Константин Велев, председател на УС на АБЗ.

АБЗ отправя покана към своите членове и всички заинтересовани лица и организации да се включат в Световния ден в памет на загиналите на пътя: 17 ноември 2019. Повече информация може да намерите на страницата на инициативата: https://worlddayofremembrance.org/