АБЗ се включи в европейската инициатива „Заедно за безопасността на децата на пътя: Централна и Източна Европа“

В някои държави на 20 септември се отбелязва Денят на детето, в други – Денят на осведомеността за застраховането. Осем държави от Централна и Източна Европа избраха тази дата, за да стартират обща инициатива, насочена към безопасността на децата на пътя.

Поведението на децата на пътя не може да се сравнява с това на възрастните: те възприемат заобикалящата ги среда по различен начин, по-бързо и по-често се разсейват. Това ги прави особено уязвими. Децата се нуждаят от възможно най-голяма защита и подкрепа, за да живеят спокойно и в безопасност. Но въпреки всички усилия, всеки ден се случват сериозни инциденти с деца. В резултат на усилията на полиция, организации за безопасност на движението по пътищата, гражданското общество, както и благодарение на развитието на технологиите и подобряване на инфраструктурата, честотата и тежестта на пътни произшествията с деца в Европа намалява. Но броят на пострадалите все още е висок, така че е необходимо всестранно сътрудничество за постигане целите на инициативата „Визия Нула“ на Европейската комисия.

Затова застрахователната индустрия, организациите за безопасност на движението по пътищата, държавни органи и образователни институции от Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения се обединиха в обща инициатива под мотото „Заедно за безопасността на децата на пътя“, която стартира на 20 септември. Участници в инициативата от българска страна са Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (БАБДП), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционният фонд (ГФ).

Във всяка държава се планира провеждането разнообразни видове активности, които варират от обучения под формата на игра и театър до онлайн викторини и кампании в социалните мрежи. Целта е децата да бъдат стимулирани да спазват правилата за безопасност, да се научат да разпознават и избягват опасностите на пътя и да се обърне внимание на факта, че всеки от нас има изключително важна роля в грижите и опазването на нашите деца.

Асоциацията на българските застрахователи, съвместно с Гаранционния фонд, планират редица атрактивни дейности, посветени на инициативата и целящи да поставят във фокуса на общественото внимание темата за безопасността на децата на пътя.

- От 20 септември стартира онлайн тест-игра „Без грешки на пътя, достъпен чрез сайта на АБЗ. Освен да проверят и обогатят познанията си за правилата за безопасност на движение на пътя, деца и възрастни, училища и други образователни институции ще могат да участват в томбола с награди. За целта участниците ще трябва да открият „грешките“ в 10 ситуации на пътя, представени в теста.

-  С информационна кампания в социалните мрежи АБЗ и ГФ ще се обърнат към родителите, водачите и цялото общество с призив за повече внимание на пътя, за да опазим най-ценното за всички нас – нашите деца.

-  Сред планираните дейности е и създаването и поставянето на сцена на детска пиеса, посветена на пътната безопасност.

 

Вижте видеото на съвместната инициатива „Заедно за безопасността на децата на пътя: Централна и Източна Европа“!

 

Партньори в инициативата „Заедно за безопасността на децата на пътя: Централна и Източна Европа“ са:

 

AT

KFV (Austrian Road Safety Board)

www.kfv.at

AT

VVO (Austrian Insurance Association)

www.vvo.at

BG

SARS (Bulgarian State Agency Road Safety)

www.sars.gov.bg

BG

ABI (Association of Bulgarian Insurers)

www.abz.bg

BG

The Guarantee Fund

http://guaranteefund.org

HR

HUO (Croatian Insurance Bureau)

https://huo.hr

HU

MABISZ - Association of the Hungarian Insurance Companies

www.mabisz.hu

HU

KTI (Institute of Transport Sciences Non-profit Ltd.)

www.kti.hu

PL

PIU (Polish Chamber of Insurance)

www.piu.org.pl

RO

UNSAR  (National Association of Insurance and Reinsurance Companies in Romania)

www.unsar.ro

SLO

STSA (Slovenian Traffic Safety Agency)

www.avp-rs.si

SLO

SIA (Slovenian Insurance Association)

www.zav-zdruzenje.si

SK

SLASPO (Slovenská asociácia poisťovní)

www.slaspo.sk