АБЗ се включи в инициативата „Дни на безопасност на пътя“ на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL

Кампанията се провежда под мотото „Остани жив! Пази живота!“ в периода 16-22 септември

За пета поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща  броят на жертвите на пътя да се намали до 0 поне за един ден. Инициативата се провежда под  формата „Дни на безопасност на пътя“ на  Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, а 16 септември е обявен за „Ден без жертви на пътя“.

 Инициативата датира от 2016 г. и бе позната под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death). Традиционно е подкрепена от Европейската комисия и активностите в дните  за безопасност на движението по пътищата се комбинират с Европейската седмица на мобилността (16-22 септември). В инициативата участват национални правителства, общински и местни власти, неправителствени организации  от всички европейски страни. Координатор на инициативата в България е Главна дирекция „Национална полиция“.

Целта за „0“ жертви на пътя може да звучи амбициозно за България, но е факт за 8 държави.  В Кипър, Дания, Естония, Латвия, Малта, Литва, Швейцария и Швеция няма  загинали на пътя през дните на кампаниите от 2016 до 2019 г.

Пътната безопасност е сред водещите приоритети в дейността на АБЗ, включително с оглед на факта, че България традиционно заема челните места в Европа по жертви на пътя на глава от населението. С участието си в Дните на безопасност на пътя  и кампанията „Остани жив! Пази живота!“  АБЗ цели да насочи общественото внимание към смисъла и необходимостта от  разумното поведение на пътя, да напомни добре познати правила, които спасяват човешки животи и съдби.

Кампанията за пътна безопасност на АБЗ ще се проведе в периода 16-22 септември в дигитална среда – чрез страниците на АБЗ в Facebook и LinkedIn. Всеки ден ще се публикуват материали, които да стимулират хората да помислят за рисковете на пътя, как могат да ги избегнат и как самите те да допринесат за намаляването на пътните произшествия. В рамките на кампанията ще бъде предоставена информация за видовете застраховки, които могат да помогнат да се справим с последиците от пътен инцидент.

АБЗ отправя покана към своите членове и всички заинтересовани лица и организации да се включат в инициативата Европейски ден без загинали на пътя. Повече информация може да намерите на страницата на ROADPOL SAFETY DAYS – www.roadsafetydays.eu