Четири министерства „подписаха“ мирен договор със застрахователите за по-малко пътни инциденти

Четири министерства подкрепиха българските застрахователи в усилията им за снижаване на пътния травматизъм и жертвите от пътни инциденти. Над 200 души взеха участие днес в Юбилейната конференция по пътна безопасност под надслов "Мирен договор за българските пътища", която се състоя в столичния "София Хотел Балкан". Събитието беше организирано от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по повод 25-годишнината на браншовата организация.

Поздравителни адреси към организаторите поднесоха лично г-н Владислав Горанов, Министър на финансите; проф. Николай Петров, Министър на здравеопазването; г-жа Менда Стоянова, Председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание; г-н Валентин Йовев, Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството; г-жа Карина Караиванова, Председател на Комисията за финансов надзор; г-н Николас Жанмар, Директор лично застраховане, общо застраховане и макроикономика в Insurance Europe и г-жа Светла Несторова, Председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

В експозето си здравният министър проф. Николай Петров посочи, че лечението на един тежко пострадал при ПТП струва 30-50 хил. лв. и подчерта, че усилията за намаляване на жертвите и ранените на пътя трябва да бъдат насочени в две посоки – фокусиране върху добрия пример и засилване на санкциите. Той приветства инициативата на АБЗ и допълни, че министерството подкрепя застрахователите. В тази връзка още следващата седмица министър Петров обяви, че ще се срещне с председателя на Управителния съвет на АБЗ г-жа Светла Несторова.

Председателят на КФН г-жа Карина Караиванова обяви в своето приветствено слово, че възприема пътната безопасност като лична кауза и допълни, че създаването на ясни, прозрачни и недвусмислени правила и условия за застрахователния бизнес индиректно помага да има по-малко жертви на пътя и по-малко прекършени човешки съдби.

В емоционалното си приветствие г-жа Светла Несторова, председател на УС на АБЗ изтъкна, че при 621 млн. лв. брутен премиен приход по "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на моторни превозни средства" брутният размер на изплатените обезщетения по тази застраховка през 2016 г. възлиза на близо 368, 5 млн. лв. Ако към тази сума се прибавят още почти 317 млн. лв. изплатени обезщетения по застраховки "Каско”, "Релсови превозни средства”, "Товари по време на превоз”, "Помощ при пътуване” и задължителната застраховка "Злополука” на пътниците в средствата за обществен транспорт, това прави близо 700 млн. лева изплатени обезщетения за изминалата година, без да се отчитат изплатените суми по застраховка "Злополука” и застраховка "Живот”. "Ние отваряме поле за конструктивна дискусия и за идеята да се обединим зад един своеобразен мирен договор – пакт за сътрудничество на всички заинтересовани страни – правителство, институции, застрахователи, организации от държавния и частния сектор, медии и граждани – всички представители на българското общество, които искат да променят негативната статистика и да се ангажират с конкретни действия това наистина да се случи", подчерта г-жа Несторова и добави, че това е и една от посоките, в които Асоциацията възнамерява да работи още по-усилено в следващите години.

В своята презентация зам.-председателят на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" - г-жа Ралица Агайн-Гури, отчете, че платените през последните 10 год. обезщетения са колосални и възлизат на около 1,7 млрд. лв., а средната стойност на едно обезщетение през 2016 г. е достигнала 47 хил. лв. Като положителен пример тя посочи високият обхват по застраховката "Гражданска отговорност" - от малко над 3 млн. регистрирани автомобила 2,957 млн. са застраховани, което представлява 97,25%.

Застрахователната индустрия в България е в близко и успешно партньорство с държавата за повишаване на безопасността на движението по пътищата, посочи г-жа Агайн-Гури и добави, че за последните 10 години са направени инвестиции за над 12 млн. лева. Другата голяма тема е създаването на модерни бази данни в Гаранционен фонд и свързване на ГФ с регистрите на МВР, както и предстоящото въвеждане на системата Бонус-Малус. Очакванията са тя да заработи реално от началото на 2018 г.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията гледа изключително сериозно на разрешаването на проблема с пътната безопасност. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Ангел Попов. Той обяви, че се подготвя проект за интегриране на софтуер за контрол, обработка и съхранение на данните от техническите прегледи. Така в реално време стойностите от уредите на техническите пунктове ще бъдат подавани към Централизирана информационна система, която автоматично ще определя валидността на прегледа. Работи се и по проект за въвеждането на електронна система, която ще има автоматизирана възможност за разпознаване на регистрационните номера, за извършване на бързи справки, за издаване на наказателните постановления на български и на чужд език.

Комисар Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" в МВР, изнесе последните актуални данни, според които от началото на 2017 г. до 30.09.2017 г. в страната са настъпили 5086 тежки ПТП. Загиналите са 473, а ранените – 6 457 души. За същия период пътните полицаи са регистрирали 14 716 случаи на водачи без задължителната автомобилна застраховка. Сред ангажиментите на Пътна полиция за по-малко жертви и ранени на пътя са провеждането на превантивни кампании, въвеждането на нови автоматизирани технически средства за контрол, изграждането на Единен център за обработка на нарушенията от автоматизираните технически средства за контрол, развитие на информационните системи на Пътна полиция.

Инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна Инфраструктура", запозна аудиторията с предстоящите приоритети за подобряване на пътната безопасност. Предложен е за обществено обсъждане Проект на нова Наредба за проектиране на пътищата, като индикативният срок за това е около 2 месеца. Създадена е и работна група за изготвяне на промени в Наредбата за специално ползване на пътищата по отношение на разполагането на рекламни съоръжения в крайпътното пространство.

Г-жа Довил Админайте от Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC) посочи най-добрите практики в областта на пътната безопасност в ЕС, г-жа Oливера Джорджевич от Европейския институт за оценка на пътищата (EuroRAP) акцентира върху безопасността на пътната инфраструктура в страните от Дунавския регион, а г-н Майкъл Трип, съдружник в MAZARS, говори за философията на застраховането, точните и стриктните правила и особено за използването на новите технологии.

Положителен завършек на форума направи със своята презентация г-жа Ирена Димитрова, Зам.-председател на Съвета за безопасност на децата в София към Столична община, която представи общинската политика и добри практики в обучението на деца и ученици по безопасност на движението.

На днешния форум застрахователите получиха признание и от най-старата действаща хуманитарна организация в света. Д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК, поздрави застрахователите за техния празник и връчи от името на Червения кръст плакет на Асоциацията на българските застрахователи.
#