Европейски ден без загинали на пътя 2018: АБЗ се включи в инициативата EDWARD

 

19 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя (EDWARD). Инициативата  EDWARD (European Day Without A Road Death) се провежда за трета поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ и е  подкрепена от Европейската комисия. В нея участват национални правителства, общински и местни власти, неправителствени организации  от всички европейски страни.

Пътната безопасност е основен приоритет в дейността на АБЗ. България традиционно оглавява „черната“ класация за най-много жертви на пътя на глава от населението в Европа. За 2017 г. в страната при пътнотранспортни произшествия са загинали  682 души или 96 души на милион от населението на страната при средно за Европа загинали на пътя  49 души на милион от населението.  Данните недвусмислено показват, че българските пътища са „най-опасните“ в Европа. Затова АБЗ счита, че усилията на застрахователната общност и на цялото общество  трябва да се насочат към създването и прилагането устойчиви и ефективни модели за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия.

19 септември може и трябва да бъде ден без жертви на пътя. Но такъв може  и трябва да е всеки друг ден. Това зависи от отговорното поведение на всеки от нас. Асоциацията на българските  застрахователи призовава всички – и водачи, и пешеходци – да преценяват по-адекватно рисковете на пътя и да вземат мерки за ограничаването им.

Сред съветите са познатите на всички нас: да се ползва винаги предпазен колан, да се шофира със съобразена с пътните условия скорост, да се спазват стриктно правилата за движение, да не се употребява алкохол или упойващи вещества, да не се говори по телефон по време на шофирате.

Вижте повече за инициативата Европейски ден без загинали на пътя (EDWARD) и как може да се включите в нея.