Европейски ден без загинали на пътя: АБЗ се включи в инициативата EDWARD

За втора поредна година 21 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя(EDWARD) по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ. Инициативата EDWARD (European Day Without A Road Death) е подкрепена от Европейската комисия и е посветена на Европейската седмица на мобилността. В нея участват национални правителства, общински и местнивласти, неправителствени организации от всички европейски страни.
За АБЗ борбата с произшествията на пътя е основен приоритет и активно участва в инициативи, посветени на този сериозен проблем. Сред тях е Европейският ден без загинали на пътя(EDWARD). България е начело на тъжната класация за загинали в пътнотранспортни произшествия в Европа. Само за 2016 г. жертвите на пътя са над 700, а ранените са близо 9000. В Европа на пътя загиват по 70 човека на ден, 370 души остават с наранявания.
С включването си в Европейският ден без загинали на пътя и с подписването на обещание за подкрепа АБЗ цели да насърчи отговорното поведение на пътя и да стимулира публична дискусия за начините за предотвратяване на тежките пътно-транспортни произшествия. 21 септември може и трябва да бъде ден без жертви на пътя. Но такъв може и трябва да е всеки друг ден. Това зависи от отговорното поведение на всеки от нас. Асоциацията на българските застрахователи призовава всички – и водачи, и пешеходци – да преценяват по-адекватно рисковете на пътя и да вземат мерки за ограничаването им. Сред съветите са познатите на всички нас: да се ползва винаги предпазен колан, да се шофира със съобразена с пътните условия скорост, да се спазват стриктно правилата за движение, да не се употребява алкохол или упойващи вещества, да не се говори по телефон по време на шофирате.
В България в инициативата ще се включат множество институции, местни власти, неправителствени организации и други.
Предвижда се на 21септември да има 24-часово наблюдение, записване в реално време на събитията по пътищата, „брояч“ на деня и предоставяне онлайн на детайлите от пътните произшествия през деня. На всеки кръгъл час от МВР чрез своя сайт ще се подава актуална информация към партньорите за настъпилите пътно-транспортни произшествия.

Вижте повече за инициативата Европейски ден без загинали на пътя (EDWARD) и как може да се включите в нея.