Ивайло Пеев, Life Partners, за Bulgaria ON AIR: „Инвестиционните животозастраховки са достъпен продукт, всеки може да я сключи“

 

Ивайло Пеев, управляващ партньор в Life Partners, е сред участниците в организираната от АБЗ и Bulgaria ON AIR дискусия „Застраховки Живот: защита и инвестиции“, която ще се излъчи на 10 април от 17.30 ч. В интервюто си за предаването „Директно“ на Bulgaria ON AIR на 5 април Ивайло Пеев отбеляза големия „бум“ в животозастраховането през 2021 г., когато бизнесът е реализирал 38% ръст на премийния приход, а инвестиционните застраховките живот с инвестиционен характер  достигат близо 130% ръст. Причините за това са съвкупност от няколко неща, каза той. Един от водещите фактори е липсата на доходност по най-масовия банков продукт – депозитите. Очевидно потребителите на финансови услуги са потърсили друга алтернатива, а застраховките живот, особено тези с инвестиционен елемент, са много подходящи, защото в тях има баланс между дългосрочност и доходност. Друг фактор е промяната на застрахователната култура, за което много е спомогнала Асоциация на българските застрахователи, предприела редица инициативи за повишаване на финансовата грамотност и застрахователната култура. Текущата кампания „На фокус: животозастраховане“ е една от тях.

Той отбеляза, че животозастраховката с инвестиционен характер е сравнително нов продукт на българския пазар. Най-важното при нея е необходимостта да бъде дългосрочна, не по-малко от 10 години, защото при един по-дълъг период могат да се „оберат“ негативните последици от инфлация, от силните пазарни колебания и финансовите кризи, които се случват на всеки 15-20 години.

Според него всеки човек може да сключи застраховка живот с инвестиционен характер, защото не става дума за суми, които са непосилни.  „Това е все едно да си плащаме месечната сметка за тока, но липсата на информация най-вече играе негативна роля , защото хората не са запознати със спецификата на тези застраховки и не разбират, че те са напълно достъпни за всички. Средната заплата в България е съвсем достатъчна човек да си позволи да инвестира в такъв продукт“, каза Ивайло Пеев.

Като заключение той изведе принципа на тези застраховки: „Колкото по-дългосрочна, толкова по-добре.“

 

Дискусията „Застраховки Живот: защита и инвестиции“, която се организира от Bulgaria ON AIR  и Асоциацията на българските застрахователи ще се излъчи на 10 април от 17:30 часа в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR и във фейсбук страницата на телевизията, както и онлайн в сайтовете Днес.бг и Инвестор.бг.