Константин Велев, председател на АБЗ, пред БНТ: „Застраховките за дома в България са евтини, важно е да се избере подходящото покритие“

„Много е важно, когато избират застраховка, включително и такава за дома, хората внимателно да се запознаят с условията и най-вече с покритите рискове. Така те ще са наясно каква защита могат да очакват по дадената застраховка“ –  с такъв съвет се обърна към гражданите Константин Велев в предаването „Питай БНТ“ на 18 юни 2020 г.

Той подчерта, че цените на застраховките „Домашно имущество“ в България са ниски, включително и в сравнение с държавите от Централна и Източна Европа, където средната цена е около 100-120 евро. У нас годишните премии за застраховка за дома могат да започнат от 15-20 лв. при минимално покритие  от 10 000 лв. за дома и 2000 лв. за покъщнина. При по-високо покритие от 50 000 лв. цените на застраховката са около 60-75 лв. на година.

Природните бедствия – буря, градушка, наводнение - са включени в основното покритие на домашните застраховки. Земетресението е допълнителен риск, който може да се добави при желание към покритието на застраховката, като отново цената за това е ниска. Например,  за София излиза около 8-10 лв. на година, за Бургас – около 3-4 лв.

Вижте целия разговор тук!