Константин Велев, председател на АБЗ, за Bloomberg TV Bulgaria: „Застрахователният пазар продължава засега да расте въпреки последиците от пандемията и войната“

Кризите са натрупват една след друга, но все пак застрахователният сектор не беше засегнат толкова силно както други сектори на икономиката по време на пандемията, а засега и от войната. Въпреки това икономическата несигурност и намалената покупателна способност могат да му се отразят в края на 2022. Това коментира Константин Велев, председател на АБЗ, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

В отговор на пандемичната ситуация застрахователните компании преминаха през редица трансформации, наложителни с оглед на изискванията за дистанция. Браншът свърши много работа в тази посока, бяха вложени много усилия и инвестиции, за да се отговори на новите очаквания на клиентите, които свикнаха да потребяват в по-голяма степен дигитални услуги. Ние бяхме бизнес, който не затвори врати, така че в максимална степен да сме близо до клиентите. Пандемичните години бяха тежки откъм работа, но мога да ги определя като успешни, особено изминалата 2021 г. Резултатите  показват, че са дори са задминати нивата на предпандемичната 2019 г.“ – обобщи Константин Велев.

През 2021 г. особено динамично е развитието в животозастраховането, посочи Велев, а  най-бързо растящият инструмент са  застраховките живот, свързани с инвестиционен фонд с ръст от над 140% %. Причината е, че са атрактивна алтернатива за инвестиции предвид ограниченията и ниската доходност при други видове инвестиционни инструменти, особено по отношение на традиционно предпочитаната форма на спестяване – депозитите.

Константин Велев  подчерта, че за да се правят такива застраховки хората трябва да имат спестявания и съответно доходи, които да им позволяват да покрият разходите си и да им останат средства за какъвто и да е тип спестяване. Той изрази надежда, че въпреки тревожната икономическа ситуация в момента, постепенно нещата да вървят към някакво стабилизиране. Въпреки това обаче Велев отбеляза, че в момента предвидимостта на хората за тяхното бъдеще е малка, особено по отношение на малкия и средния бизнес.  "Когато не можеш да планираш бъдещето си дори няколко месеца напред това няма как да не се отрази на застрахователния бизнес“ – посочи той.

За момента застрахователният бранш не е засегнат от войната в Украйна, но данните за първото тримесечие на 2022 тепърва ще се публикуват. Велев предупреди, че растящата инфлация и високите цени на горивата и енергоизточниците се отразяват на покупателната способност на хората и „няма как ценовият шок да не се отрази върху възможностите на домакинствата да потребяват финансови услуги“. Според него втората половина на 2022 може да се окаже тежка за икономиката като цяло и да се отрази на финансовите услуги.

По отношение на тежката ситуация на европейските и американски борси в последните седмици, Велев поясни, че инвестициите в животозастрахователни инструменти са предпазени.

„Ние се стремим към диверсификация на инвестиционните инструменти, която да носи прилична доходност, защото в периоди като сегашния е трудно да се говори за висока доходност, но и от друга страна тези инвестиции са защитени. По отношение на инвестиционните застраховки колегите, които работят с такъв тип продукти, в максимална степен ги управляват по начин по който да опазят парите на хората, защото това е и въпрос на репутация“, заяви Константин Велев.

Председателят на АБЗ коментира и предстоящото връчване на наградите „Застраховател на годината“ 2021 г. Той посочи, че значението им за сектора е наистина голямо, защото чрез обективни показатели се оценяват постиженията на компаниите в различните сектори и категории и обективно се определят най-отличилите са за периода.

Вижте цялото интервю!