Константин Велев, председател на АБЗ, за „Хоризонт“, БНР: „Въвеждането на "черни кутии" в автомобилите ще има дисциплиниращ ефект за рисковите водачи“

В интервю за програма „Хоризонт“ на БНР Константин Велев, председател на АБЗ, коментира въвеждането на задължението всички новопроизведени в ЕС автомобили да бъдат оборудвани с  т.нар. "черни кутии" (система EDR). Според него "черните кутии" ще действат дисциплиниращо за рисковите водачи, а изрядните ще бъдат поощрявани.

"Ако тези устройства станат масови, няма как данните, които показват, да не бъдат отчитани, съответно и в застрахователната премия. 60% от водачите в България не правят нарушения. Такива устройства за тези водачи ще доведат до намаляване на застрахователната премия. Отчита се такъв дисциплиниращ ефект" – коментира Велев.

Тъй като "черни кутии" има вече в по-новите модели, практиката вече е показала, че от тях има полза. Велев даде пример с използване на данни от „черна кутия“ – „При преглед на застрахователна претенция възникна съмнение, че водачът не ни казва истината. Използвахме такива данни, отказахме плащането".

Засега застрахователите нямат настроения да задължават водачите на старите коли да си слагат "черни кутии". Константин Велев коментира, че и в България някои от застрахователните компании са обсъждали такъв вариант, но не се е стигнало до задължение клиентите да монтират такива устройства.

Председателят на АБЗ казва, че заради европейския регламент, с който се въвежда изискването за оборудване на автомобилите с т.нар. "черни кутии" (система EDR),  ще е нужна и промяна в българското законодателство. Той поясни, че използването на данните от „черните кутии“ са необходими първо на разследващите органи, след това вече и на застрахователите. Затова ползването им като доказателствено средство но това трябва да бъде уредено и в наказателния, и в гражданския процес.