Константин Велев, председател на УС на АБЗ, за БНТ: „Нивото на имуществено застраховане остава ниско, интересът се повишава за кратко след природни бедствия“

В предаването „След новините“ на БНТ (25.07), посветено на последиците от летните бури и сериозни градушки,председателят на АБЗ Константин Велев коментира, че нивото на имуществено застраховане у нас остава ниско,  въпреки достъпните цени на полиците. Той посочи, че при най-ниското пакетно покритие, при лимит на отговорност от 10 000 лв., цената на застраховката на дома може да струва 15-20 лв. за цялата година.  Това означава, че  ако целият имот бъде унищожен, например при приливна вълна от наводнение, застрахованият ще получи 10 000 лева обезщетение. Разбира се, всеки може да подбере лимити на отговорност/застрахователни суми и условия по застраховката, които отговарят на нуждите му.

Оказва се, че въпреки зачестилите случаи на наводнения и природни бедствия застраховките на имущество остават на ниски ниво - около 7%. В същото време над 80 на сто от хората у нас живеят в собствени жилища.

В Чехия и Унгария подобен тип застраховане обхваща 40% от пазара, а в Западна Европа над 60 на сто. У нас обаче 70% от застраховките са свързани с автомобили. Опитите тази тенденция да се обърне продължават с години, но без резултат. Застраховките на дома редовно са в графата промоции, за да са достъпни и за хора с по-ниски доходи. Раздвижване на пазара обаче има за кратко само след поредното бедствие отразено в новините.

"При нас винаги е било доминиращо автомобилното застраховане - Гражданска отговорност и Каско. Българинът винаги някак си за колата се грижи повече, отколкото за дома, здравето, живота си. На запад е точно обратното, преобладаващият дял в пазара винаги се е държал от животозастраховането", коментира Константин Велев.