Най-добрите застрахователни компании бяха отличени на церемонията по връчване на годишните награди „Застраховател на годината“ за 2020 г.

ДЗИ –Общо застраховане, Уника Живот АД и  ЕИГ Ре АД са победителите в съответните категории

 

На 27 май 2021 г.  за тринадесета поредна година бяха връчени най-престижните годишни награди в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор у нас - „Застраховател на годината“, “Пенсионноосигурително дружество на годината” и “Застрахователен брокер на годината” за 2020 г., както и годишните награди на фондация “Проф. д-р Велеслав Гаврийски”.

Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

Наградите бяха връчени на официална церемония в аулата на ВУЗФ, проведена в онлайн формат, заради противоепидемичните ограничения и беше излъчена на живо във фейсбук страницата на висшето училище.

Специални гости на церемонията бяха г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор(КФН),г-н Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика, г-н Владимир Савов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и г-жа Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор".

Най-добрите компании бяха определени от експертно жури, съставено от представители на организаторите, на база обективни публични критерии и показатели.

Официалната церемония беше открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, член на Организационния комитет и основател на годишните награди, който подчерта, че връчването на наградите е най-значимото и очаквано събитие за застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, което е признание за работата на компаниите и отличава най-добрите от тях през изминалата предизвикателна година.

Специално приветствие към организаторите и цялата застрахователна гилдия, отправи г-н Бойко Атанасов, председател на КФН. Той поздрави организаторите на събитието, официалните гости и се обърна към присъстващите и зрителите с думите:

„Когато кризата се разгърна, секторът на застраховането и пенсионното осигуряване имаше от една страна избор да продължи да действа по инерция и по утъпканите, но устойчиви модели като се старае да предотврати евентуални загуби. От друга страна, обаче, пред нас стои изборът да създадем нови начини на опериране на пазара и в отношението с клиентите. Днес ясно виждаме, че участниците на застрахователния и пенсионноосигурителния пазар успяват успешно да се адаптират към предизвикателствата на средата чрез внедряване на все повече дигитални услуги и мобилните финтех приложения, чрез изграждането на организационна култура за работа, в която да се запазят добрите и работещи практики и да се внедряват нови, адекватни за пазара и условията. Вярвам, че двигателят на промяната в сектора е фокус, мисъл, акцент върху конкретни, специално създадени за целеви групи клиенти продукти, защото именно нагласата на мислене и потребностите на хората са решаващи за стабилността на сектора. Днес повече от всякога ние преминаваме от фазата на отговор на кризата към фазата на възстановяване и към фазата на иновации, за да осигурим това, от което потребителите имат най-голяма нужда - сигурност и спокойствие!“

Призовете в трите категории “Застраховател на годината” и номинираните дружества, представи г-н Константин Велев, председател на АБЗ. В обръщението си той посочи, че нетрадиционният за общността начин на провеждане на тържествената церемония е и символ на периода, през които преминаваме - на  предизвикателства и трансформации, на търсене на оптимални  решения с поглед към бизнеса  и към обществото.

Именно в такъв период се проявява дълбокият смисъл на наградите „Застраховател на годината“, защото ни помагат да осмислим трудностите и да оценим постиженията на компаниите и сектора като цяло. Изминалата кризисна година дойде с много неизвестни за всички нас и наложи стремителен темп на трансформация. Компаниите успешно отговориха на предизвикателството, оптимизираха и дигитализираха бизнес процесите си, отговориха на нуждите на клиентите си с иновативни решения и продукти. Безспорно постижение е, че на фона на икономическата криза пазарът остана стабилен и постигна резултати, близки до много успешната 2019 г.“ – подчерта Константин Велев.                            

Наградата в категория „Застраховател на годината - Общо застраховане“ за 2020 г. Спечели “ДЗИ–Общо застраховане” EАД. Отличието беше връчено на г-н Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ, от Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

В категория „Застраховател на годината – Животозастраховане“ за 2020 г. победител стана ЗК“Уника Живот”АД. Отличието беше връчено от д-р Николай Здравков, председател на УС на БАЗБ, а наградата прие Борис Паличев, генерален мениджър на “Уника България” АД.

Призът “Застраховател на годината – Най-динамично развиващо се дружество“ за 2020 г. спечели Застрахователно дружество ЕИГ Ре” EАД. Наградата беше връчена от доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, на г-н Петър Аврамов, председател на Надзорния съвет на компанията.

На тържествената церемония бяха отличени и най-добрите пенсионноосигурителни дружества. Техните номинации представи г-жа Евелина Милтенова, председател на БАДДПО.

В категорията „Пенсионноосигурително дружество на годината за 2020 г., за дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване, наградата получи ПОК „Доверие” АД. Наградата беше връчена от г-жа Диана Йорданова, зам.-председател на КФН на г-жа Даниела Петкова, председател на УС на компанията.

Призът „Пенсионноосигурително дружество на годинатаза 2020 г., за дейността по допълнително доброволно пенсионно осигуряване, получи ПОД „Алианц България” АД. Наградата беше връчена от г-н Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика на г-н Владислав Русев, зам.-председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на компанията.

В категорията „Пенсионноосигурително дружество на годината за най-динамично развитие в дейността си през 2020 г. победител стана “ПОД -  Бъдеще“ АД. Наградата беше връчена от д-р Орлин Пенев, член на Организационния комитет на годишните награди на г-н Андрей Шотов, изпълнителен член на Съвета на директорите на компанията.

Номинациите в категориите “Застрахователен брокер на годината” представи д-р Николай Здравков, председател на БАЗБ.

Победител в категорията „Застрахователен брокер на годината – Общо застраховане“ за 2020 г. стана “Амарант България” ООД. Наградата беше връчена от г-н Владимир Савов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление “Застрахователен надзор” на г-н Янаки Янакиев, управител на компанията.

Призът в категория „Застрахователeн брокер на годината – Животозастраховане” за 2020 г. получи "Ай Ен Джи Иншурънс Брокерс” ООД. Наградата беше връчена от г-н Константин Велев, председател на АБЗ, на г-н Тодор Дедински, директор „Бизнес развитие“ в компанията.

Наградата “Застрахователен брокер на годината – Най-динамично развиващо се дружество“ през 2020 г. бе връчена на ''Дженерал Брокер'' ООД. Призът беше връчен от г-жа Светла Несторова, член на Организационния комитет на годишните награди, председател на УС и главен изпълнителен директор на ЗЕАД “Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” ЕАД на г-н Теодор Христов, управител на компанията победител.

Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” връчи за 23-та поредна година своите национални персонални награди за 2021 и 2020 г. на най-заслужилите експерти и професионалисти в секторите застраховане и осигуряване. Отличените със специални призове бяха представени от проф. д.ик.н. Нено Павлов, председател на фондацията.

С наградата „За цялостен принос в развитието на българското осигуряване” за 2021 г. бе удостоен доц. д-р Бисер Петков, а наградата му връчи г-н Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика.

Със същия приз за 2020 г. беше отличен Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ПОК ”Доверие” АД.

Призът “За цялостен принос в развитието на българското застраховане“ – 2021 получи г-н Недялко Чандъров, председател на УС и главен изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”. Наградата му връчи г-н Бойко Атанасов, председател на КФН.

Своите награди за 2020 г. в същата категория получиха проф. д-р Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД „Бул Инс” АД и ръководител на катедра „Финанси” в Стопанска академия “Д. А. Ценов” - Свищов и Петър Аврамов, зам.-председател на Съвета на директорите на ЗД ”Евроинс” и председател на Надзорния съвет на „ЗД ЕИГ Ре” АД.

С наградата "За цялостен принос в развитието на посредничеството в застраховането" – 2021г. бе отличена г-жа Моника Минкова, зам.-председател на УС на БАЗБ и регионален мениджър RENOMIA България. Призът й беше връчен от доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.

Носител на приза в тази категория за 2020 г. е Михаил Антонов, управител на застрахователен брокер „АВВИ” ООД.

Церемонията завърши по традиция с обща снимка на всички наградени компании и призьори, специални гости и членове на Организационния комитет.

Медийни партньори на годишните награди са: Investor.bg, Bloomberg TV Bulgariа, Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Money.bg, Еconomic.bg, Standartnews.com, Insmarket.bg.