Нина Колчакова, АБЗ, пред БНР-Варна: Българските застрахователи реагираха адекватно на пандемичните условия

Българските застрахователи реагираха адекватно на пандемичните условия и бързо и разумно успяха да променят както покритията по застраховките, така и бизнес процесите, каза в интервю за Радио Варна генералният секретар на Асоциацията на застрахователите в България Нина Колчакова.

Въпреки че е катастрофичен риск, някои застрахователи не са го изключвали от покритията по полиците си, а други вече го включват. Предлагат се животозастраховки, застраховки „Злополука“ и други, които покриват риска COVID-19. По принцип, лечението от COVID-19 се покрива от НЗОК, но ако е било домашно, би могло да бъдат покрити средства за лекарства, за PCR-тестове. Има застрахователи, които покриват и медицинските разходи, както и животозастрахователи, които покриват загуба на живот от COVID-19.

По отношение на застраховките „Пътуване в чужбина“ пазарните данни за първото шестмесечие показват спад, което е обяснимо с рязкото намаляване на пътуванията. Но сега, ако човек планира такова, би си купил застраховка, която да покрива риска „ковид“ – такива се предлагат на пазара.

Българските застрахователи се оказаха достатъчно гъвкави и предлагат на пазара, застраховки, които интересуват потребителите с оглед на настоящата ситуация. Нина Колчакова подчерта, че компаниите са реагирали много бързо, още от самото начало на пандемията, като не само са адаптирали покритията си, но и са оптимизирали и дигитализирали дейността си в много висока степен. Заедно с това застрахователите приемат със съпричастност нуждите на обществото в този момент на изпитания. Сред жестовете на добра воля са предлаганите от някои компании безплатни застрахователни покрития за професионалистите на първа линия в борбата срещу ковид.

 

Чуйте цялото интервю тук.