Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ, пред БНР: „При пътуване зад граница е добре да имаме и двете застраховки - „Помощ при пътуване“ и „Отмяна на пътуване“

В интервю за програма „Хоризонт“, БНР, генералният секретар на АБЗ, Нина Колчакова посъветва потребителите, когато планират пътуване зад граница, да ползват две застраховки - „Помощ при пътуване“ и „Отмяна на пътуване“, които при част от застрахователните компании могат да бъдат получени пакетно. Тя посочи, че не всички застрахователи покриват риска „ковид“, затова при избор на полица хората трябва да се информират дали това покритие е включено.

„Важно е да се отбележи, че още в началото на пандемията много от застрахователните компании реагираха бързо на нуждата на хората от застрахователна защита по риска „ковид“. Въпреки че пандемичният риск обичайно не се покрива от застрахователите, те предложиха такова покритие за застраховката „Помощ при пътуване“. Така българските граждани, които пътуват в чужбина и имат застраховка с  "ковид" покритие, могат да се възползват от медицинско обслужване в държавата, в която се намират. Това включва от PCR тест до лечение в болнично заведение и лекарствата, които са предписани“ – коментира Нина Колчакова.

Цената на полицата „Помощ при пътуване в чужбина“ е напълно достъпна. Примерно, застраховката за едноседмично пътешествие за 4-членно семейство би излязла около 25 лева при 10 000 лв. застрахователна сума. Нина Колчакова поясни, че при практикуване на екстремни спортове, трябва да информираме застрахователя, за да може да предложи полица с подходящо за целта покритие. В противен случай, ако пострадаме при упражняване на тези спортове, например сърф или скално катерене, застрахователят може да откаже да заплати медицинските разходи, тъй като това е извън застрахователното покритие.

Разумно е при планиране на пътуване зад граница да се помисли и за още една полица, а именно – „Отмяна на пътуване“.  Тази застраховка покрива не само случаите при разболяване на лицето, което ще пътува, но и при заболяване, постъпване в болница, поставяне под карантина на член на семейството. Цената на застраховката отново е напълно достъпна.  Например, ако 4-членно семейство планира едноседмично пътуване с предварителни разходи за път и нощувки около 2000 лева, цената на полицата би била 50 - 60 лв.