Председателят на УС на АБЗ Константин Велев поздрави застрахователната общност по повод 1 октомври-Деня на застрахователя

С празничен адрес към застрахователната общност се обърна председателят на УС на АБЗ Константин Велев. Наред с пожеланията за здраве, сили и енергия за много успехи напред, той изрази убедеността си, че предизвикателствата, през които преминаваме, ни правят по-силни и по-адаптивни.

„Вярвам в успешното ни развитие, включително и заради доказаната вече способност обединени да постигаме целите си.“ – заяви Константин Велев и посочи: „За втора поредна година отбелязваме празника без традиционната за общността ни среща, но нека го приемем като символ на периода, през който преминаваме – време на непрекъснати промени, но и на нови възможности и иновации, на увеличаване на физическите разстояния, но и на заедност в дистанцията. Днешният ден ни дава повод да отправим благопожелания към своите колеги, да оценим постигнатото и да погледнем напред. Равносметката ни носи много удовлетворение. Въпреки сериозните предизвикателства, провокирани от здравната и икономическа криза, застрахователният сектор бързо и ефективно се адаптира към новата реалност на живот и правене на бизнес, представи се изключително стабилно през кризисната 2020 г. и отбелязва динамичен ръст през настоящата година. Добрите резултати са плод на усилията и всеотдайността на всеки професионалист, работещ в застрахователната сфера. Те са висока оценка за труда ни, дадена от нашите клиенти. Вярвам в успешното ни развитие, включително и заради доказаната вече способност обединени да постигаме целите си.“

Председателят на УС на АБЗ отправи благодарности към членовете на Управителния съвет и на колегите от администрацията на АБЗ, към всички колеги, които активно участват в комисиите и работните групи и със своя труд, усилия и експертиза подкрепят дейността на сдружението.  

 

На 1 октомври българското застраховане отбелязва своя професионален празник. Тази дата е избрана неслучайно – на този ден през 1891г.  в Русе започва дейност първото самостоятелно българско застрахователно дружество "България". Динамична е историята на българското застраховане през годините. Понастоящем застрахователните компании са сред водещите институционални инвеститори в страната. Обединяващо звено за участниците на пазара е Асоциацията на българските застрахователи, в която членуват 28 компании, представляващи над 91,4% от българския застрахователен пазар и с активи, възлизащи на 6,5 млрд. лева за 2020 г.