С кампанията „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“ АБЗ се включи в инициативата Project EDWARD „Европейския ден без загинали на пътя: 26 септември 2019“

Целта на кампанията е да се повиши обществената чувствителност към безопасността на пътя.

26 септември 2019 г. е обявен за Европейски ден без загинали на пътя (EDWARD). Инициативата  EDWARD (European Day Without A Road Death) се провежда за четвърта поредна година по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ. Традиционно е подкрепен от Европейската комисия и активностите в дните на EDWARD за безопасност на движението по пътищата се комбинират с Европейската седмица на мобилността (16-22 септември). В инициативата участват национални правителства, общински и местни власти, неправителствени организации  от всички европейски страни. Координатор на инициативата EDWARD в България е Главна дирекция „Национална полиция“.

Пътната безопасност е сред водещите приоритети в дейността на АБЗ, включително с оглед на факта, че страната  ни традиционно оглавява „черната“ класация за най-много жертви на пътя на глава от населението в Европа.  Според председателя на АБЗ Константин Велев усилията на застрахователната общност и на цялото общество  трябва да се насочат към устойчиви и ефективни интервенции за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия.

 „С участието си в инициативата EDWARD и кампанията „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“ АБЗ цели да повиши обществената чувствителност по темата. Иска ни се да напомним, че разумното поведение на пътя e начин да покажем грижата и вниманието си към хората около нас.“ – коментира Константин Велев, председател на АБЗ.

Кампанията за пътна безопасност на АБЗ ще се проведе в периода 20-26 септември в дигитална среда – чрез страниците на АБЗ в Facebook и LinkedIn. Всеки ден ще се публикуват материали, които да стимулират хората да помислят за рисковете на пътя, как могат да ги избегнат и как самите те да допринесат за намаляването на пътните произшествия. В рамките на кампанията ще бъде предоставена информация за видовете застраховки, които могат да помогнат да се справим с последиците от пътен инцидент.

26 септември може и трябва да бъде ден без жертви на пътя. Но такъв може  и трябва да е всеки друг ден. Това зависи от отговорното поведение на всеки от нас. Асоциацията на българските  застрахователи призовава всички – и водачи, и пешеходци – да преценяват по-адекватно рисковете на пътя и да вземат мерки за ограничаването им. 

АБЗ отправя покана към своите членове и всички заинтересовани лица и организации да се включат в инициативата Европейски ден без загинали на пътя. Повече информация може да намерите на страницата на Project EDWARD (EUROPEAN DAY WITHOUT A ROAD DEATH)