С кампанията „Остани жив! Пази живота!“ АБЗ се включва в инициативата Дни на безопасността на пътя ROADPOL (16-22 септември)

 

АБЗ в партньорство с Гаранционния фонд се включва в инициативата Дни на безопасността на пътя (16-22 септември) на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. ROADPOL определи 21 септември за Ден без загинали на пътя, който за България е под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Подобряването на пътната безопасност е сред водещите приоритети за АБЗ, включително с оглед на факта, че страната  ни традиционно оглавява „черната“ класация за най-много жертви на пътя на глава от населението в Европа. През 2021 г. в резултат на пътни инциденти са загинали 556 души,а 7576 са били ранени при станалите 6052 тежки катастрофи в страната.  Сред водещите фактори, които определят нивото на пътна безопасност са пътната инфраструктура, изправността на превозните средства и поведението на участниците в пътното движение. И ако е трудно да повлияем на първия, то със сигурност е наша отговорност да спазваме правилата за движение по пътищата и да поддържаме автомобила си технически изправен.

Кампанията за пътна безопасност на АБЗ и Гаранционния фонд „Остани жив! Пази живота!“  ще се проведе в периода 16-22 септември в дигитална среда – чрез страниците на АБЗ в Facebook и LinkedIn. Целта на кампанията е да се повиши обществената чувствителност към безопасността на пътя, да се стимулират хората да помислят за рисковете на пътя, как могат да ги избегнат и как самите те да допринесат за намаляването на пътните произшествия. В рамките на кампанията ще бъде предоставена информация за видовете застраховки, които могат да помогнат да се справим с последиците от пътен инцидент.