Светла Несторова, Булстрад Живот, за Bulgaria ON AIR : „Животозастраховането расте с 38%, застрахователната ни култура остава ниска“

 

"Чрез застрахователните продукти гражданите могат да излязат на финансовите пазари на условия като за големи институционални инвеститори", изтъкна изп. директор на "Булстрад Живот" Светла Несторова в интервю в предаването Денят ON AIR, Bulgaria ON AIR  на 08.04.2022 г.

Тя е сред участниците в организираната от АБЗ и Bulgaria ON AIR дискусия „Застраховки Живот: защита и инвестиции“, която ще се излъчи на 10 април от 17.30 ч.

В интервюто си за предаването Денят ON AIR. тя отбеляза значимият ръст  в животозастраховането – близо 40% на годишна база за 2021 г., силно изпреварващ този в общото застраховане – 8,2%. Българското животозастраховане тръгва от ниска база, но развитието нагоре е закономерно. По света водещ пазарен дял има животозастраховането, като например средно в Европа то генерира 56% от премийния приход.  

Двигател на растежа в животозастраховането у нас са инвестиционните животозастраховки, при които повишението на премийния приход е близо 130%. Факторите за това развитие са комплексни, като основният е търсенето на по-доходоносни алтернативи за спестяванията в условия на нулеви лихви по банковите депозити.

Ние се намираме в парадоксална ситуация, в която човек в банките може само да загуби пари, но не може да спечели пари. Самите банки осъзнават това и прибягват до животозастрахователни продукти. Тази тенденция ще продължава, макар че инфлацията, която се появява сега, най-вероятно ще раздвижи финансовия пазар и в България.“ – коментира Светла Несторова.

Тя подчерта, че инвестиционната животозастраховка дава възможност на гражданите да влязат на финансовите пазари с много качествени инвестиционни фондове и то при преференциални условия, като тези на  големите институционални инвеститори. Застрахователите имат позиция и договорят такива условия на достъп за обикновените граждани, каквито са имали преди само банките и пенсионните фондове, например.

Застрахователната култура в България е ниска, но според Несторова има промяна в позитивна посока. Все повече хора търсят информация, повишават финансовите и застрахователните си познания,  следят пазарните тенденции и видовете финансови продукти. Това се отразява позитивно и на пазарното развитие.

Много ниска е застрахователната култура в България. Ниска е финансовата култура като цяло и това води до доминиране на задължителните застраховки. Аз мисля, че този манталитет се променя. Застраховането е бизнес, който е съпътствал човечеството и в пандемия, и във война. Винаги е имало конфликти и застраховане едновременно в света. Това е неизменна част от икономиката. Застраховане ще има, въпросът е какво се случва с нашите клиенти. Страшното е, когато тази инфлация се комбинира със свиването на икономиката. Ще трябва много да работим, за да се противопоставим на тази ситуация. Аз съм доста спокойна за финансовото здраве на финансите в България. Големите въпроси стоят пред реалната икономика и там е мястото, където управляващите трябва да насочат своите усилия", обясни Несторова.

Според нея животозастраховането все повече се разглежда като инвестиция и затова тези застраховки имат най-голям дял, следват смесените животозастраховки и след това са рисковите.  

Тя поясни, че животозастраховките не са скъпи - една рискова животозастраховка струва дневно колкото едно кафе. Здравните застраховки започват да стават стандарт и много работодателите ги предлагат заедно с трудовия договор като част от социалната им политика. Този вид застраховки са много търсени и ценени, защото дават възможност за получаване на директен достъп до специалисти, достъп до бърза диагностика или високоспециализирано изследване. При здравните застраховки ръстът е 14% на премиите в сравнение с миналата година, а на обезщетенията 25%.  

В интервюто се акцентира, че през 2022 г. се навършват 140 години от издаването на първите застрахователни полици в България и 30 гоини от създаването на Асоциация на българските застрахователи. АБЗ е подготвила редица инициативи, с които да отпразнува годишнината. Светла Несторова покани зрителите  на открита изложба в края на септември, в градинката „Кристал“, посветена на важни исторически моменти от застраховането в България. 

 

Вижте цялото интервю на Светла Несторова!