Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, за bTV Бизнес Новините: „Доминиращи са автомобилните застраховки, но има позитивни тенденции и при имуществените, и при животозастраховките“

В пространно интервю за BTV Бизнес новините Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, коментира развитието и тенденциите на застрахователния пазар. Ето някои  акценти от разговора му с водещия Спас Стамболски, а цялото участие може да видите тук.

-  Пазарът на общо застраховане показва устойчив ръст и вероятно този тренд ще се запази през идните месеци, животозастраховането е възможно да се движи около нивата на много успешната минала година.

ü  Автомобилното застраховане все още доминира на българския застрахователен пазар, но се наблюдават позитивни тенденции както по отношение на имущественото застраховане, така и в животозастраховането.

-  Хората трябва да обръщат все повече внимание на животозастраховането. Именно то дава механизъм и начин да се посрещне трудно събитие в живота, като злополука, заболяване и смърт на близък.

-  Все още водещ фактор при избор на застраховка е цената й, но най-ниската цена означава само базово покритие на рисковете. Когато купуват застраховка, хората трябва да изхождат от своята индивидуална ситуация и нужди, само така могат да направят подходящ за себе си избор.

-  Една застраховка живот е много по-важна от имуществената дори, когато се касае за ипотечен кредит, защото тя дава сигурност на кредитополучателя и неговото семейство.

-  Сред интересните предмети, които застраховат българите са антики, диаманти, часовници. Има такива, които застраховат дори дрехите си – скъпи дизайнерски изделия, които са оценени на няколко хиляди лева. В тези случаи подходът при оценка, определяне на риска и съответно премията, е индивидуален.