ЗА 10-та ПОРЕДНА ГОДИНА БЯХА ВРЪЧЕНИ НАГРАДИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛ НА ГОДИНАТА, ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО НА ГОДИНАТА, ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР НА ГОДИНАТА за 2017 г.

ЗА 10-та ПОРЕДНА ГОДИНА БЯХА ВРЪЧЕНИ НАГРАДИТЕ

ЗАСТРАХОВАТЕЛ НА ГОДИНАТА

ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО НА ГОДИНАТА,

ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР НА ГОДИНАТА  за 2017 г.

 

 

На 30 май 2018 г. на тържествена церемония бяха връчени за 10-та поредна година най-престижните годишни награди в застрахователния сектор - „Застраховател на годината”, “Пенсионноосигурително дружество на годината”, “Застрахователен брокер на годината“ за 2017 г. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

За поредна година събитието предизвика огромен интерес сред застрахователната гилдия и не само. Юбилейните награди бяха уважени от целия застрахователен, пенсионен и финансов сектор на България, представители на държавните институции и регулаторните органи, на научните и академичните среди. 

Сред официалните гости на церемонията тази година бяха Валери Симеонов, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика,  Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-то Народно събрание, Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор (КФН), заместник-председателите на КФН Ралица Агайн-Гури и Диана Йорданова,  Владимир Савов, член на КФН, проф. д-р Борислав Грозданов, председател на Фискалния съвет и членовете му Любомир Дацов, Дора Андреева и Юнал Тасим, проф. д-р инж. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Р България и ректор на МГУ „Св. Иван Рилски“, проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, Весела Караиванова- Начева, подуправител на НОИ и др.

За първи път на церемонията присъстваха и гости от Европа. Сред чуждестранните гости бяха г-н Джъстин Рей, зам.-ръководител, департамент “Политики” на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), Фалко Валкенбург, член на Съвета на директорите на Европейската актюерска асоциация, Киара Сандон, старши съветник по въпросите на политиката, Европейска асоциация за управление на фондове и активи, EFAMA, проф. Ханс ван Миртен, преподавател по пенсионно право от Университета в Утрехт и Дитер Пшайдл,  ръководител по европейските въпроси, Виена Иншурънс Груп.

Церемонията беше открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, член на организационния комитет (ОК) и основател на годишните награди, който в чест на 10-годишнината връчи специално изработени плакети и грамоти на останалите членове на ОК в състав: Светла Несторова, председател на УС на АБЗ, д.ик.н. Никола Абаджиев, председател на УС на БАДДПО, проф. д.ик.н Нено Павлов, председател на УС на фондация “Проф. д-р Велеслав Гаврийски”, Ивета Кунова, председател на УС на БАЗБ, Орлин Пенев, член на УС и изпълнителен директор на ЗАД “Алианц България“, изп. директор на ЗАД “Енергия, почетен член на ОК с право на глас, Данчо Данчев, председател на УС и главен изпълнителен директор на “Дженерали България Холдинг“ ЕАД, почетен член на ОК с право на глас и проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, член на НЗОК, главен директор „Осигурителни отношения”, Българска стопанска камара.

От името на ОК Светла Несторова връчи специална награда на доц. Вазов, като подчерта, че няма по-подходящ човек от него, като наследник на Вазовия род и създател на висше училище, който да получи този специален приз за дългогодишната му упоритост да наложи годишните награди „Застраховател на годината“ като традиция. Тя отбеляза, че доц. Вазов, като председател на ОК, е успял да обедини и да създаде това стабилно партньорство между членовете на комитета.

Доц. Вазов благодари на всички тях, че за пореден път са направили възможно организирането на церемонията по връчване на престижните отличия, наричани в гилдията “Застрахователни Оскари” и определи получената награда като най-вълнуващата, която е получавал досега.

Водещ на церемонията тази година беше журналистът Костадин Филипов.

В категория “Застрахователен брокер на годината” за 2017 г., призът за най-динамично развиващ се застрахователен брокер спечели “Тотал Инс - Застрахователен брокер” EООД. Наградата беше връчена от Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор на управителя на компанията Илия Станоев.

В категорията „Застрахователен брокер на годината – Животозастраховане”, наградата спечели “Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс”. Тя беше връчена от Светла Несторова на представителя на компанията Тодор Дедински, мениджър “Здравно застраховане”.

Отличието в категория „Застрахователен брокер на годината - Общо застраховане” за 2017 г. спечели “Ес Ди Ай Груп” ООД. Наградата беше връчена от Ралица Агайн-Гури, зам.-председател на КФН, на управителя на компанията Кольо Делев.

            Победител в категория “Пенсионносигурително дружество на годината” за 2017 г. за  дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване стана ПОК  Доверие” АД. Наградата беше връчена от Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика в 44-то Народно събрание наДаниела Петкова, председател на УС на компанията, която отправи благодарност към ВУЗФ за упоритостта, с която са превърнали това събитие в традиционно.

 В категория “Пенсионноосигурително дружество на годината” за дейността по допълнително доброволно пенсионно осигуряване първо място спечели ПОД “Алианц България” АД. Наградата беше връчена от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков на Владислав Русев, зам.-председател на УС и главен изпълнителен директор на дружеството.  

 За най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество за 2017 г. бе отличен "Пенсионноосигурителен институт" АД. Призът беше връчен от Диана Йорданова, зам.- председател на КФН на Людмила Векова, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на компанията.

 В категория “Застраховател на годината”, призът за най-динамично развиващо се дружество през 2017 г. спечели ЗД "Евроинс" АД. Дружеството беше отличено за втора поредна година в тази категория с ръст на записания брутен премиен приход от 26 914 хил. лева. Наградата беше връчена от вицепремиера Валери Симеонов на Румяна Бетова, член на УС и изп. директор на компанията.

 В категория “Застраховател на годината – Животозастраховане”, първо място спечели “ДЗИ - Животозастраховане" ЕАД“. Наградата беше връчена от Ралица Агайн-Гури на Евгени Бенбасат, член на УС и изпълнителен директор „Банково и животозастраховане“ на дружеството.

Наградата в категория “Застраховател на годината – Общо застраховане” за 2017 г. спечели "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Тя беше връчена от Карина Караиванова, председател на КФН на Недялко Чандъров, председател на УС и главен изпълнителен директор на компанията.

 Най-добрите компании в отделните категории бяха определени от експертно жури, съставено от представители на петте организации на база обективни публични критерии и показатели.

Дружествата победители получиха специални авторски пластики, символ на наградите,  изработени от художника Андрей Янев и грамоти.

За 20-та поредна година бяха връчени и наградите на фондация “Проф. д-р Велеслав Гаврийски” на заслужили експерти за цялостен принос в развитието на българското застраховане и осигуряване, както и за застрахователно посредничество.    Призьорите на фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”  получиха  специално изработени статуетки на богинята на победата „Нике”, почетни грамоти и значки с лика на патрона на Фондацията.

По повод Българското председателство на Съвета на ЕС и юбилейната 20-та годишнина от учредяването на националните призове на Фондацията, юбилейната награда: „За особен принос в развитието на осигуряването“ бе присъдена на Мати Лепала,  генерален секретар на PensionsEurope, Брюксел. Наградата връчи проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, зам.-председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Репубика България.

Призът за цялостен принос в развитието на българското застраховане беше присъден на Данчо Данчев, председател на УС и главен изпълнителен директор на „Дженерали застраховане“ АД. Наградата му беше връчена от председателя на Съвета на ректорите на висшите училища в Р България и ректор на МГУ “Св. Иван Рилски” проф. д-р инж. Любен Тотев.

Наградата за цялостен принос в развитието на българското осигуряване в България получи Николай Марев, главен изпълнителен директор  ПОК „ДСК- Родина” АД. Тя му беше връчена от министъра на труда и социалната политика доц. д-р Бисер Петков. Специалната награда за особен принос в развитието на  посредничеството в застраховането получи Янаки Янакиев, управител на застрахователен боркер “Амарант България“. Наградата му беше връчена от ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

Професор Статев предложи да бъде създадена публична академия по застраховане, което беше приветствано от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, който подкрепи предложението и обяви, че двата университета ще работят заедно за реализирането на този проект.

Церемонията завърши с обща снимка на всички наградени и награждаващи официални лица и членовете на ОК.

Медийни партньори на събитието са Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Bulgaria On Air TV, Rabota.bg, сп. “Икономика”, Economic.bg, в-к “Банкеръ”, в. “Стандарт”, сп. “Мениджър”, Insmarket.bg и Eпицентър.бг.

Спонсори на събитието са: Office 1 Superstore, винарска изба “Eйнджълс Естейт” и Unique Estates.