Планинска застраховка за безгрижна почивка

Преди няколко зимни сезона група момчета тръгна към върховете в Централна Стара планина. Бяха зле екипирани, неподготвени и лошото време превърна разходката им в дълга спасителна акция. След като ги намериха се разгоря сериозна дискусия кой трябва да плати разноските по спасяването. В повечето случаи разговорите за разноските остават на заден план и много хора са с погрешното впечатление, че спасяването е безплатно. Или поне на съвсем ниска цена.

Доброволци, но с разходи

Истината е напълно различна. Планинските спасители са доброволци, понякога в издирванията се включват и военни, както при последния случай на изгубили се баща и син под връх Ботев. Те обаче имат нужда от техника, гориво, обучения, отглеждане на кучетата-спасители и всичко това не е никак евтино. Българският червен кръст поема много малка част от издръжката, останалото се заплаща от спасяваните хора. Единственият начин да не платите е когато имате сключена планинска застраховка. Тогава разноските се покриват от застрахователя. Плащането може да на принципа на възстановяване на разходите или директно към организацията, провела спасяването.

Почти всички застрахователи, работещи на българския пазар, предлагат полица от типа „Планинска застраховка“. При повечето тя е само за спасяване и инциденти в планината, но има и такива, които комбинират с други покрития – например за спасяване във водни басейни и по крайбрежието. Имайте предвид, че полиците важат само на територията на България. За пътуванията и ските зад граница трябва да си купите друг застрахователен продукт. По оценка на Планинската спасителна служба (ПСС) едно обикновено спасяване може да струва над 500-600 лв., при продължително време, лоши метеорологични условия и тежък терен. Дори една най-обикновена застраховка ще покрие разноските до 1000 лв.

Какво покрива планинската застраховка?

В общия случай застраховката покрива следните рискове:

  • спасителни разноски, медицински разходи, разходи за евакуация и репатриране
  • смърт и трайна неработоспособност от злополука.

Трябва да се подчертае, че се покриват медицинските разходи, свързани с оказване спешна медицинска помощ по повод конкретната злополука, а не такива за последващо лечение.

Обичайно, планинската застраховка се предлага в основен/стандартен пакет, към който могат да се добавят допълнителни пакети/покрития.  Имайте предвид, че от покритията в общия случай са изключени екстремни спортове, включително спускане по необработени писти, лов, планинско колоездене, участие в състезания по спорт, организирани от съответната федерация.

На практика това означава, че ако имате стандартна планинска застраховка,  но карате извън пистите и претърпите злополука, застрахователят няма да покрие щетите. В случай, че упражнявате по-екстремен планински спорт е най-добре да добавите допълнително покритие/пакет „Екстремни спортове“.  Застраховката ще излезе малко по-скъпа, но се покриват щети и при двата вида каране на ски, например.

Цената  - достъпна, зависи от покритието и застрахователната сума

Цените зависят от покритието на застраховката, както и от застрахователните суми. Застрахователната сума е лимитът, който компанията може да плати за срока на договора.  Например, ако застрахователната сума по вашата полица е 2000 лв., в случай на злополука максималното обезщетение, което може да получите, е 2000 лв. 

Цената на застраховката е в пъти по-малка от бюджета, който се отделя за цялото пътуване. Така например стандартна планинска застраховка за срок от 12 месеца струва около 30 лв. при застрахователна сума от 1000 лв. При лимит от 2000 лв. цената на годишната застраховка за стандартен пакет (без екстремни спортове) е около 60-70 лв. За срок на застраховката от 7 дни цената е около 15 лв. , за три месеца – около 30-33 лв. Годишната застраховка за семейство от двама възрастни и две деца, с лимит до 2000 лв., струва около 180 лв.

Срок на застраховката

Може сами да изберем срока на планинската си застраховка. Опциите са няколко и варират от няколко дни, до седмица, месеци или година.

Спасяване с хеликоптер

Наскоро граждани внесоха в Народното събрание подписка с настояване България да закупи поне четири медицински хеликоптера. Страната ни е единствената в ЕС без въздушен болничен превоз. Някои компании предлагат услугата спасяване с хеликоптер, като за тази цел се наемат вертолети от други държави. Там лимитите и съответно премиите са по-високи, но може да разчитате на бързо спасяване в трудно достъпни местности. Един летателен час според ПСС струва 3000 лв.

За щастие, все повече туристи у нас разбират смисъла и необходимостта от това да се подсигурят срещу рисковете в планината с подходяща застраховка. На фона на възможните сериозни разходи по оказване на помощ, планинската полица е един от най-изгодните продукти, който може да си закупите.