Спокойствие и сигурност със застраховка „Пътна помощ“

На път винаги съществува риск от инцидент или повреда, в резултат на които автомобилът ви остава обездвижен. Наред с неприятните емоции около такова неочаквано събитие стои и въпросът за разходите, които ще трябва да направите покрай поправката или извозването на автомобила.  А те никак не са малки! Например, около 40 лв. струва услугата „Пътна помощ“ в рамките на София за лек автомобил. Ако се налага транспортиране на автомобила извън населеното място цената за километър е около 1 лв. Има и оферти за по-ниски цени - за пътна помощ за лек автомобил при маршрута между София и Пловдив се намират предложения за 250 лв.,  за София-Варна – за около 600 лв.  Всеки може да си даде сметка как тези разходи ще се отразят на бюджета му.

Но има и възможност да се подсигурим за  подобни ситуации и да си спестим  излишните разходи и нерви – със застраховката „Помощ на пътя“/Асистънс на пътя. Тя осигурява непосредствена помощ на пътя за вас и вашия  автомобил в случай, че е обездвижен.

Какво покрива застраховката?

Застраховката се предлага с различния покрития, но най-общо те могат да включват:

-        Транспортиране на автомобила, ако обездвижването не може да бъде отстранено на място

-        Изтегляне на автомобила

-        Технически услуги при обездвижване на автомобила, ремонт на място.

В зависимост от избрания вариант, могат да се покриват разходи, свързани с престой на паркинг на увредения автомобил, нощувка в хотел на водача, транспортиране на пътници и багаж от увреденото МПС, медицинско транспортиране и др.

Важно е всеки потребител да се запознае предварително с условията по полицата и предлаганите клаузи/варианти. Например е добре да се провери колко пъти в рамките на действието на застраховката се покрива транспортирането на обездвижен автомобил – има варианти за до 2 пъти и до общо 300 км. пробег, а има и за неограничен брой пъти при общ пробег 900 км.

Застраховката „Помощ на пътя“/Асистънс се предлага и при различен териториален обхват – само за България или с включено покритие „Чужбина“.

Колко струва застраховката „Помощ на пътя“ и как да си я купите?

Най-често тази застраховка се предлага  към „Каско“ на автомобилистите, но има и възможности да си я закупите отделно. Цената на застраховката варира в зависимост от покритието и други условия. При комбинация с Каско, например, може да ви излезе около 10-30 лв. Има и такива за около 100-тина лв.  

Преди да закупите полицата, трябва в детайли да проучите различните варианти на покритие. Отчетете и други фактори, свързани със стила ви на живот - колко често и до къде пътувате, какъв е автомобилът ви. Само така ще можете да подберете подходящото за вас покритие но застраховката.

Разбира се, най-добрият вариант е никога да не ви се налага да „задействате“ полицата. Но със сигурност ще ви бъдат спестени разходи и нерви в случай на неприятно събитие на пътя, ако разполагате със застраховка „Пътна помощ“.