Участие на АБЗ в европейската инициатива Дни на безопасността на пътя на ROADPOL

Европейската инициатива „Дни на безопасността на пътя“ (Road Safety Days) се провежда ежегодно от 2016 г. под егидата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL.  Инициативата е подкрепена от  Европейската комисия и е посветена на Европейската седмица на мобилността. В нея участват национални правителства, общински и местни власти, неправителствени организации от всички европейски страни.

В рамките на инициативата всяка година на национално ниво се определя дата, на която се отбелязва Деня без загинали на пътя. Целта е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и България. Координатор на инициативата в България е Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР.

Пътната безопасност е сред водещите приоритети в дейността на АБЗ, включително с оглед на факта, че България традиционно заема челните места в Европа по жертви на пътя на глава от населението. С участието си в Дните на безопасност на пътя, чрез провеждане на кампании под мотото „Остани жив! Пази живота!“,   АБЗ цели да насочи общественото внимание към смисъла и необходимостта от  разумното поведение на пътя, да напомни добре познати правила, които спасяват човешки животи и съдби.

Разгледайте галерията с послания на АБЗ от различните кампании!

 

Начало