Анализ на АБЗ: В търсене на решения за подобряване на покритието на пандемичния риск

Още от началото на годината пандемията с COVID-19 доведе до спирането на дейността на много компании и това насочи общественото внимание към факта, че полиците за прекъсване на бизнеса, предлагани от голяма част от застрахователните дружества, не покриват загуби, понесени в резултат от пандемия. Дискусиите по темата стартираха на европейско ниво още през м. март 2020 г., тъй като ситуацията предизвика сериозно обвинение от страна на Европейската комисия и други европейски служби към застрахователите за несправедливо третиране на потребителите. Основна тема на разгорещени разговори беше предложението за създаване на Европейски пул за пандемични рискове, но тъй като то не срещна единодушна подкрепа от всички държави-членки, постепенно остана на по-заден план. Европейската комисия и EIOPA продължиха да работят по въпроса как да бъдат покривани бъдещите загуби при пандемии и каква роля би могъл да играе застрахователният сектор.

През м. юли 2020 г. EIOPA публикува Доклад (Issues paper), в който посочва опциите за разработване на споделени решения за устойчивост на пандемичния риск. В него органът признава, че възможностите на частното застраховане сами по себе си няма да бъдат достатъчни за защита на обществото срещу финансовите последици от бъдещи пандемии. Решенията ще изискват участие както на публичния, така и на частния сектор и ще се основават на следните четири ключови елемента: правилна оценка на риска, мерки за предотвратяване на риска, подходящ дизайн на продукта, трансфер на риска.

Опциите включват различни застрахователни модели и покрития, като например дали покритието трябва да бъде задължително и дали изплащането на обезщетения трябва да се основава на предварително уговорен параметър или индекс. Вариантите също включват и различни начини, по които публичният и частният сектор да работят заедно, като например създаване на експертна група на ЕС за споделяне на данни и моделиране на риска и на платформа за публична и частна координация на мерките за превенция.

Вижте повече в анализа на АБЗ!

 

Начало