ЗК Евроинс: Дарение на средства за пострадалото население на Република Турция и Сирия, чрез Фондация Because

Цели

Целта на инициативата е да се подпомогнат спасителните дейности за пострадалото население и издирване на изчезнали хора;  осигуряване на медицинска помощ, храна, вода и подслон на оцелелите. С нея стартира и дългосрочното партньорство ЗК „Евроинс“ АД с фондация BeCause. За да подпомогне благотворителната инициатива ЗК „Евроинс“ АД направи дарение в размер на 10 000 лв. Инициативата бе реализирана в периода февруари – март  2023.

Дейности и резултати

В желанието си дари отделените средства и те да бъдат доставени навреме и на нуждаещите се, ЗК „Евроинс“ АД се обърна към Фондация Because, която е партньор на валидирани от CAF International местни организации в Турция и Сирия, които разпределиха средствата в зависимост от съответните нужди. Такива местни организации в Турция са  Хранителната банка на Турция Temel Ihtiyac Dernegi (TIDER - Basic Needs Association), която достави храна и вода на пострадалите и Toplum Gonulluleri Vakfi-мрежа от 16 000 доброволци работещи на терен  за спасвяне на хора от руините и оказване на  необходимата подрепа на семействата на загиналите. За пострадалите в Сирия, фондиция Bcause насочи даренията към студентската доброволческа организация MULHAM Gönüllüler YARDIM Dernegi (Molham Volunteering Team), чиито доброволци помагаха на терен за спасвяне на хора от руините, доставяне на храна и вода на населението.

Фондация Because  посредством Платформата.бг, DMS 17777, Benevity и BrightFunds привлече подкрепа в размер на 91 690,69 лева /10 000лв от „ЗД Евроинс“ АД/, като  първото дарение е  изпратено два дни след земетресението.

Фондация BCause изпратила следните средства на партньорските организации:

Toplum Gonulluleri Vakfi – USD 18 000 - равностойност на 32 667,82 лв. - Mрежа от 36 000 записани към момента доброволци. Средствата са за нуждите им при работа на терен. Доброволците работят в 4 разпределителни центъра.

Molham Voluntreering Team E.V. – EUR 10 000 – равностойност на 19 558,30 лв. - Студентска доброволческа организация, която стартира спешен фонд за подкрепа на пострадалите, а стотици доброволци помагат на терен за спасяване на хора в руините в Сирия.

Temel Ihtiyac Dernegi (TIDER - Basic Needs Association) –  EUR 15 000 - равностойност на 29 337,45 лв.- Мрежа за хранително банкиране в Турция, която доставя основни вещи, храна и вода на пострадалите, грижи се за евакуираните в околните райони, посредничи за работа. Работят 11 местни хранителни банки в Османие, Хатай, Гаизантеп (3), Малатия, Адъяман, Адана (3), Шанлъурфа. Работа е намерена на 119 човека, евакуирани са семействата на 13 онкоболни.

 

Вижте повече за проекта в прикачения документ в pdf формат!

Начало