АБЗ изрази позицията на застрахователната общност по предложението на Европейската комисия (ЕК) за Регламент относно рамка за достъпа до финансови данни (FIDA)

През юни 2023 г. беше публикувано предложението на ЕК за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно рамка за достъпа до финансови данни (FIDA) и за изменение на Регламенти (EС) No 1093/2010, (EС) No 1094/2010, (EС) No 1095/2010 и (EС) 2022/2554. АБЗ  защита интересите на своите членове като представи становище във връзка с новия проект на законодателна рамка за отворени финанси.

Предложението на ЕК е подтикнато от стремежа да бъде осигурена възможност за развитие и растеж на европейските финансови пазари посредством разработването на нови бизнес модели, продукти и начини на взаимодействие между пазарните икономически субекти и клиентите, включително и чрез използването на клиентски финансови данни. Целта на проекторегламента е улесняване споделянето на данни, въз основа на които да бъдат разработвани финансови продукти, съобразени с индивидуалните нужди на потребителя.

Достъпът до финансови данни следва да бъде регламентиран с подходяща нормативна рамка, за да има позитивно въздействие върху потребителите и пазарните субекти. От тази гледна точка, при конструирането на правната рамка основният приоритет следва да е защитата на правата и законните интереси на потребителите, в това число посредством управлението на риска от нерегламентиран достъп на трети лица до предоставените финансови данни.

Начало