Директива 2022/2523 на Съвета от 14 декември 2022 г. за гарантиране на глобално минимално равнище на данъчно облагане на многонационалните групи от предприятия и големите национални групи в Съюза е публикувана в Официалния вестник на ЕС

На 22.12.2022 г. в Официалния вестник на ЕС е публикувана Директива 2022/2523 на Съвета от 14 декември 2022 г. за гарантиране на глобално минимално равнище на данъчно облагане на многонационалните групи от предприятия и големите национални групи в Съюза. Ефективното прилагане на директивата ще ограничи надпреварата за достигане на най-ниски равнища на ставките на корпоративния данък. Печалбата на големите многонационални или национални групи или предприятия с общ годишен оборот от най-малко 750 милиона евро ще бъде облагана с данъчна ставка, която не може да е по-малка от 15%. Новите правила ще намалят риска от свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалби и ще гарантират, че най-големите многонационални групи плащат договорената глобална минимална ставка на корпоративния данък.

Директивата трябва да бъде транспонирана в националното право на държавите членки до края на 2023 г. С тази стъпка на европейско равнище  ще се прилага компонента за минимално данъчно облагане, известен като Глобалното споразумение по стълб 2, на реформата на международното данъчно облагане на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Текстът на директивата можете да намерите на следния линк: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022L2523&from=EN .

Начало