Платформата за устойчиво финансиране на ЕК публикува доклад за техническите скрининг критерии за таксономията.

На 30 март Платформата за устойчиво финансиране на Европейската комисия публикува своя доклад с препоръки относно технически скрининг критерии за четирите оставащи екологични цели (от 3 до 6) от таксономията на ЕС.

В най-общи линии този доклад:

  • основно съдържа препоръки, свързани с техническите скрининг критерии за цели от 3 до 6 от Регламента за таксономията, както и като препоръки за подобряване на дизайна и критериите на таксономията;
  • е допълнен от техническо приложение, съдържащо техническите скрининг критерии за икономически дейности, допринасящи за всичките шест екологични цели на Регламента за таксономията, включително обосновката за тези критерии.

Целия доклад можете да намерите тук: Platform on Sustainable Finance: Technical working group - Methodological report (europa.eu)

Техническото приложение: Annex to the platform on Sustainable Finance’s report with recommendations on technical screening criteria for the four remaining environmental objectives of the EU taxonomy (europa.eu)

 

Допълнителна информация

В съответствие с член 20 от Регламента за таксономията (Регламент (ЕС) 2020/8521) ЕК създава постоянна експертна група, нар. Платформата за устойчиво финансиране. Тя помага на Комисията при разработването на нейните политики за устойчиво финансиране и по-нататъшното развитие на таксономията на ЕС.

Чл. 3 от Регламента за таксономията дефинира шест екологични цели:

1. смекчаване на изменението на климата;

2. адаптиране към изменението на климата;

3. устойчивото използване и опазване на водните и морските ресурси;

4. преходът към кръгова икономика;

5. предотвратяване и контрол на замърсяването;

6. опазването и възстановяването на биоразнообразието и екосистемата.

Първият делегиран акт относно устойчиви дейности за адаптиране към изменението на климата и цели за смекчаване на последиците влезе в сила на 01.01.2022 г. След препоръките на Платформата ще бъде приет втори делегиран акт, обхващащ основно останалите екологични цели 3-6 (както и някои допълнителни критерии за екологични цели 1-2). ЕК е възложила на Платформата за устойчиво финансиране да изготви препоръки именно за втория проект на делегиран акт. Въпреки че ЕК е дала мандат на Платформата да изготви доклада, ЕК не се обвързва с вземане на каквито и да било решения по този въпрос.

Начало