Европейските надзорни органи публикуваха доклад относно доставчиците от трети държави на услуги в областта на ИКТ

В края на септември 2023 г. Европейските надзорни органи, част от които е EIOPA, публикуваха доклад относно доставчиците от трети държави на услуги в областта на ИКТ.

Докладът  има за цел да картографира предоставянето на тези услуги на финансови субекти в Европейския съюз. Докладът е част от подготовката за прилагане на Регламент (ЕС) 2022/2554 относно оперативната устойчивост на цифровите технологии във финансовия сектор (DORA).

В доклада са идентифицирани около 15 000 доставчици от трети страни на ИКТ услуги, обслужващи директно субекти от финансовия сектор в целия ЕС. Анализът разкрива, че често използваните доставчици от трети страни на ИКТ поддържат директно много критични или важни функции и предоставят широк набор от услуги. Освен това, когато финансовите субекти използват услуги за поддържане на критични или важни функции, или където непрекъснатостта на услугата би имала голямо въздействие, повечето от тези услуги са определени като незаменими, което засилва опасенията относно риск концентрацията за сектора. Докладът също така подчертава значението на разработването на подходяща таксономия за ИКТ услуги.

Линк към доклада: https://www.eiopa.europa.eu/publications/esas-report-landscape-ict-third-party-providers-eu_en .

Начало