Проучване на Insurance Europe: повече от една трета от европейците не спестяват за пенсия

Общоевропейско проучване показва, че повече от една трета от европейците не спестяват за пенсиониране, а 40 % от хората посочват, че настоящите икономически обстоятелства са се отразили негативно на пенсионните им вноски.

Третото общоевропейско пенсионно проучване на Insurance Europe интервюира близо 16 000 граждани в *15 европейски държави. Резултатите бяха публикувани по време на Европейската седмица на пенсионирането.

Резултатите от проучването показват, че почти две трети от хората (58%) признават, че ще имат нужда от допълнителни спестявания, за да поддържат приличен стандарт на живот по време на пенсионирането си. Проучването също така разкрива различия между половете, като жените не само спестяват по-малко за пенсия, но и по-често нямат увереност, че пенсията им ще бъде достатъчна за пенсиониране (27 %) в сравнение с мъжете (18 %).

Никола Жанмарт, ръководител на отдела за лично и общо застраховане в Insurance Europe, заяви: "Необходимо е нашите пенсионни системи да станат подходящи за целта и за бъдещето, за да се гарантира, че всеки ще има добро качество на живот при пенсионирането си. Реалността е такава, че при сегашната сложна обстановка хората ще трябва да спестяват повече за пенсиониране, но не всеки има достатъчно пари за това. Индустрията се ангажира да изиграе своята роля за повишаване на защитата. Ключова роля имат и политиците. Нашите препоръки за политиката, основани на резултатите от проучването, посочват някои пътища напред".

Въз основа на резултатите от проучването Insurance Europe публикува и редица препоръки за пенсионната политика, които биха могли да помогнат за създаването на достъпни и устойчиви пенсионни системи в Европа:

1) Политиците трябва да помогнат за по-нататъшното развитие на многостълбовите пенсионни системи.

2) Регулирането следва да даде възможност на застрахователите да продължат да изпълняват основната си роля на защита.

3) Националните условия изискват специфични за всяка страна решения.

4) Пенсионните политики трябва да бъдат ориентирани към потребителите.

5) Регулаторните органи следва да признаят многобройните ползи, които пенсионните продукти могат да предоставят.

6) Изискванията за оповестяване трябва да бъдат по-опростени и по-целенасочени, за да се избегне претоварването на потребителите с информация.

7) Пенсиите следва да бъдат въведени в цифровата ера.

*От Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Словакия, Испания, Швейцария

Начало