АБЗ с награда за дългогодишен цялостен принос в конкурса „Годишни награди по пътна безопасност“

За своите инициативи в областта на пътната безопасност Асоциацията на българските застрахователи бе отличена с приз за дългогодишен цялостен принос  в конкурса „Годишни награди по пътна безопасност“. Пламен Шинов, зам.-председател на УС на АБЗ, получи наградата от Владимир Тодоров, председател на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, на официална церемония по повод десето юбилейно издание на конкурса, организиран от Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“. Събитието бе уважено от представители на изпълнителната и законодателната власт, медии, неправителствени организации и други.

Тази награда е знак за признание и истински стимул за нас да продължаваме и занапред да развиваме дейности и партньорства, с които да спомогнем за подобряване на ситуацията на българските пътища. Вярваме, че всяка една стъпка в тази насока може да спаси живот и да даде бъдеще“, отбеляза Пламен Шинов. Той благодари на партньорите на АБЗ в голяма част от инициативите - Гаранционния фонд и ГД „Национална полиция“- МВР.  

Повишаването на пътната безопасност е сред водещите стратегически приоритети на АБЗ, като асоциацията развива свои дългосрочни инициативи в тази сфера. Сред тях са инициативата „Разумно на пътя“, в чиито рамки периодично се провеждат тематични кампании, а основните послания са свързани с личната отговорност на участниците в пътното движение – спазване на правилата, избягване на рисково поведение, поддържана на техническата изправност на моторните превозни средство. АБЗ подкрепя и е активен участник в европейската инициатива Дни на безопасността на пътя на ROADPOL от самото й създаване, като чрез дейностите  си асоциацията се стреми да насочи общественото внимание към смисъла и необходимостта от  разумното поведение на пътя, да напомни добре познати правила, които спасяват човешки животи и съдби. АБЗ е съосновател на инициативата „Заедно за безопасността на децата на пътя: Централна и Източна Европа“. Тя обединява застрахователните асоциации, организациите за безопасност на движението по пътищата, държавни органи и образователни институции от 8 европейски държави (Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения). Ежегодно организаторите провеждат разнообразни инициативи, насочени към най-уязвимите участници в пътното движение – децата. Целта е те да бъдат стимулирани да спазват правилата за безопасност, да се научат да разпознават и избягват опасностите на пътя и да се обърне внимание на факта, че всеки от нас има изключително важна роля в грижите и опазването на нашите деца.

Една от най-успешните и ефективни инициативи на АБЗ е образователният онлайн тест „Без грешки на пътя“, който е ориентиран към малките участници в пътното движение и е свободно достъпен на сайта на АБЗ. На база на теста периодично се провеждат игри с награди, които се радват на висок обществен интерес – в последните две издания са се включили над 80 хил. участници.

Друга скорошна инициатива на АБЗ е посветена на пътната безопасност при управление на електрически скутер, тема която става все по-актуална с все по-масовата употреба на този вид превозни средства.

Начало