Юбилейна изложба на АБЗ „140 години застраховане в България“

Юбилейната изложба „140 години застраховане в България“ е реализирана от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и е посветена на юбилейните годишнини – 140 години застраховане в България и 30 години от създаването на АБЗ, които бяха отбелязани през 2022 г.

Експозицията проследява пътя на застрахователната индустрия у нас – от зараждането й в страната в края на XIX век до наши дни. Представени и богато илюстрирани са значимите етапи в развитието на застрахователната дейност у нас, преплетени с интересни акценти,  любопитни факти и истории от българското застраховане. Експозицията съдържа множество фотографии, публикации, архивни и нормативни документи, статистика и данни за приноса на индустрията за икономическото и общественото развитие.

Експозицията беше официално представена на 19 септември 2022 г. в галерия на открито градина „Кристал“, където в продължение на 10 дни можеше да бъде разгледана от публиката.  Изложбата бе открита от Константин Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на българските застрахователи и Владимир Савов, зам.-председател на Комисия за финансов надзор, а кураторът на изложбата Гергана Иванова представи интересни факти около съдържанието й.

В приветствените си думи Константин Велев посочи: „Българското застраховане е дълбоко свързано историческите процеси в страната, през годините преминава през кризи и предизвикателства, като е излизало от тях по-силно и с достойнство е отстоявало обществено-значимата си мисия. Изложбата демонстрира именно тази връзка между традиция и бъдеще, минаваща през устойчивите ценности и приноса на индустрията за икономическото и обществено развитие.“

Юбилейната изложбата „140 години застраховане в България“ може да бъде разгледана в дигитален формат на сайта на Асоциацията на българските застрахователи.

Начало