Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ, за Bulgaria ON AIR: „На фона на все по-чести и разрушителни бедствия, продължаваме да не застраховаме имуществото си“

Все по-чести и по-разрушителни са природните бедствия, факт е, че  за последните две години щетите са 10 пъти повече в световен мащаб. Препоръчваме на хората да се замислят и да заделят средства, за да си купят застраховка , това е единственото, което може да ги спаси в подобна ситуация", заяви Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ, в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR.



Въпреки нарастващата опасност от природни бедствия, делът на застрахованите имоти у нас остава много нисък – около 10%. Най-често, имотите се застраховат във връзка с ипотечен кредит. По отношение на осигуряване на застрахователна защита при бизнеси, каквито са хотелите, се наблюдава по-висок дял на застраховане на имущество, особено при големите хотели. Не е такава ситуацията при  малки семейни хостели или къщи за гости.

"Смисълът на застраховането е да върне хората в икономическото състояние, в което те са били преди да се случи бедствието или друго рисково събитие. У нас защитният механизъм на застраховането не се използва пълноценно“, обясни Нина Колчакова. Държавата, на чиято помощ хората масово разчитат, няма функция да възстанови загубеното имущество, да съгради домовете отново – това е функция на застрахователите. Държавата се намесва при по-големи бедствия, за да възстанови инфраструктурата и ако има много бедстващи домакинства да им окаже някаква помощ чрез средства, заделени от държавния бюджет. Най-добрият начин на защита, за осигуряване на средства, с които да възстановим имуществото си, е застраховката. Имотните полици са много достъпни като цена, у нас са едни от най-евтините в Европа, уточни Колчакова и допълни, че за средностатистически апартамент в София застраховка с добро покритие излиза 150-180 лв. на година.

По отношение на автомобилите, пострадали от бедствието по Южното Черноморие, Нина Колчакова напомни, че при природни бедствия обезщетения могат да се търсят по линия на застраховка Каско, която е имуществена застраховка. Задължителната „Гражданска отговорност“ на автомобилистите има съвсем друга функция – да гарантира, че невинно пострадалите лица при пътно-транспортно произшествие ще бъдат обезщетени за нанесените им вреди.



Начало