ТВ дискусия „Застраховането – реалност и възможности“ по Bulgaria ON AIR на 20 май събира изявени експерти

Застраховането в България не е разгърнало този потенциал, който да осигури пълноценна защита на гражданите и бизнеса срещу рисковете, видно и през прочита на  нивата на застрахователно проникване у нас, които трайно движат в границите 2.0-2.5% от БВП, докато средното за Европа е 7,4%. Една от сферите на все още нереализираните му възможности е имущественото застраховане. Нивото му в България е особено ниско, което е значим проблем на фона на климатичните промени и зачестяващите природни бедствия. Причините са много, като сред тях е и недостатъчната информация по темата. Ето защо специално издание на публицистичното и икономическо предаване – Money.bg по Bulgaria ON AIR, озаглавено „Застраховането – реалност и възможности“, ще насочи вниманието на зрителите към смисъла и ползите от имущественото застраховане.  То се реализира в партньорство с Асоциацията на българските застрахователи.

Специалното издание на предаването Money.bg Застраховането – реалност и възможности” ще се излъчи в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR на 20 май от 16:30 часа.  То ще бъде излъчено и чрез стрийминг в сайта на политематичната телевизия, както и във Facebook страницата на Bulgaria ON AIR.

Участници са водещи експерти в застраховането и икономическите изследвания. Специализираната дискусия ще бъде модерирана от финансовия журналист, част от екипа на Money.bg - Петър Илиев.

„Застраховането – реалност и възможности“ ще представи застрахователния пазар през годините и различните аспекти на приноса му за развитието на икономиката на България. По време на дискусията участниците ще коментират предизвикателствата и перспективите пред имущественото застраховане.

Константин Велев, председател на АБЗ и изпълнителен директор на ЗАД Армеец, ще разкаже повече за състоянието на застрахователния пазар и за развитието му през годините, като ще постави фокус върху имущественото застраховане.

Какъв е икономическият отпечатък на застраховането, как то допринася за финансовата сигурност на гражданите и бизнеса, и за развитието финансовите пазари и икономиката – тези и други теми ще коментира Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ и изпълнителен директор на Алианц България АД, ще обясни каква е ролята на застраховането  за осигуряване на социална и икономическа защита, като ще се спре върху непълноценното използване застрахователните механизми и последиците от това с акцент върху имущественото застраховане.

За предпоставките и пречките  за постигане на симбиоза между клиенти и застрахователи по време на дискусията повече ще разкаже Мария Велева, управител на застрахователен брокер „Балкан“.

Във финалния етап на изданието ще бъде обяснено на кои параметри в застраховката за дома трябва да обърнат внимание потребителите, за да сключат най-подходящата за тях.

Медийни партньори нa телевизионния проект са Dnes.bg и Money.bg.

Начало