Нина Колчакова, АБЗ, пред БНР: С иновативни подходи се надяваме да достигнем до децата и всички участници в пътното движение

“С кампанията „За безопасността на децата на пътя“ се опитваме да достигнем до колкото се може повече семейства и учебни заведения. АБЗ  регулярно прави кампании за пътна безопасност. Застрахователите винаги са подкрепяли превенцията на рисковете, които съществуват в нашия живот.“ – коментира Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ, в свои интервюта за  БНР-програма „Христо Ботев“ и БНР-Варна.

АБЗ е сред създателите и участниците в инициативата „Заедно за безопасността на децата на пътя: Централна и Източна Европа“. В нея участват организации от Австрия, България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. В България това са Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (БАБДП), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционният фонд (ГФ).

„С обединението се надяваме да привлечем повече внимание. Също така обменяме добри практики и опит и се надяваме да открием това, което ще достигне най-бързо до съзнанието и най-много ще повлияе върху поведението на участниците в движението. Всяка държава в своята кампания прави собствени инициативи, но сме под едно общо лого, обща шапка, включително общо рекламно видео.“ – поясни Колчакова.

Проблемът с „войната на пътя“ е сред най-сериозните, по-силно изразен е в Източна Европа, отколкото в Западна по редица причини. Сред тях са по-лошата инфраструктура, по-стар автопарк, а сякаш и по-безотговорно поведение на шофьорите на пътя, до известна степен и по-заниженият контрол. Особено в България и в Румъния статистиката за загинали на пътя е изключително стряскаща.

Фокусът на кампанията е поставен върху децата, защото те са най-уязвимите участници в движението на пътя и ние като обществото трябва да положим всички усилия да им осигурим възможно най-голяма защита и подкрепа.

С иновативни подходи които да ангажират вниманието АБЗ се надява да стигне до децата, до родителите, учителите и всички възрастни и така да повлияе позитивно на поведението на участниците в движението на пътя.

Образователният онлайн тест-игра „Без грешки на пътя!“  се радва на голям интерес.  Деца и родители, образователни и други организации могат да се включат в играта като открият грешките в 10 ситуации на пътя, представени чрез картинки в теста. С решаването на теста могат да участват в томбола с награди, а играта се провежда в периода  20 септември -22 октомври.

Тестът „Без грешки на пътя“ ще е достъпен и ще може да се използва и след този период.

Детска пиеса, посветена на пътната безопасност е също сред предстоящите дейности. Тя представлява иновативен метод за обучение, т.нар. „урок-спектакъл“.

АБЗ провежда и активна информационна кампания в социалните мрежи, с която цели да ангажира вниманието на родителите, а и цялото общество, по темата за детската пътна безопасност.

 

Запознайте се с цялото интервю за БНР-Христо Ботев!

Запознайте се и цялото интервю за БНР-Варна!

Начало