АБЗ взе участие в образователната програма за ученици „Небанков финансов сектор в България“ на КФН

Юбилейното ХХ-то издание на образователната програма за ученици „Небанков финансов сектор в България” на КФН стартира на 21 октомври 2022 г. и ще продължи до средата на м. ноември. Тази година участват 22 ученика от професионални училища с икономически и финансов профил от градовете Благоевград, Горна Оряховица, Варна, Кюстендил, Пловдив, София, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Гоце Делчев, Сливен, Смолян, Монтана, Силистра, Петрич, Кърджали, Русе, Варна, Ямбол и Дряново. Програмата предлага на младите хора балансирано съдържание между онлайн базирани презентации и виртуални интеракции, посветено на пенсионноосигурителния, застрахователния и капиталов пазар. В настоящото издание са включени лекции за финтех бизнес моделите, превенцията на изпирането на пари и финансирането на тероризма, „зелената сделка“, киберсигурността и криптовалутите и др.

АБЗ е традиционен партньор на КФН в тази доказала полезността си образователна инициатива.

В рамките на програмата, на 26 октомври 2022 г., Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи, се срещна виртуално с учениците и ги запозна със същността на застраховането, възникването и развитието му през вековете, с функциите на застрахователния пазар, с видовете застраховане и основните застрахователни продукти. Представи и актуални пазарни данни за сектора в  България и Европа. Важен акцент в презентацията й беше поставен върху развитието на застраховането в България в светлината на 140-годишния юбилей му през настоящата година.

Изграждането на стабилна финансова и застрахователна грамотност е сред стратегическите приоритети на АБЗ и активно работим в тази насока. Ние вярваме, че това е начинът младите хора да придобият финансови знания и умения, чрез които да постигат успешно своите професионални и житейски цели." – посочи Нина Колчакова по време на своята презентация.

Като част от практическото им обучение учениците виртуално посетиха и се запознаха с дейността на ЗЕАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

 

 

Начало