Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, за БНР: „Малко са застрахованите собственици по Южното Черноморие“

С изключение на по-големите хотели, много малка част от собствениците на къщи и имоти в наводнените райони по Южното Черноморие са застраховани и те могат да разчитат само на помощ от държавата, заяви пред БНР Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ и изпълнителен директор на Алианц България. "Общо за страната се делът на застраховани имоти се движи в рамките на 5-6%, като по-висок е в големите градове, местата, където по-активно се купуват жилища с ипотечни кредити и съответно се прави застраховка на ипотекирания имот", посочи той.

Ангелов напомни, че при избор на имотна полица хората трябва да се запознаят внимателно с условията по нея. Той посъветва потребителите да не базират избора си само въз основа на цената. Ниската цена обичайно означава и по-слабо покритие, което може и да не осигури възможност да се покрият в достатъчна степен щети от природно бедствие. При сключване на имотна застраховка хората трябва внимателно да проверят дали тя е само за недвижимия имот или и за движимо имущество, както и какви рискове покрива - за наводнение, земетресение, повреди на ВиК инсталации и др. "Обикновено рискът от наводнение е включен във всички застраховки. Към всеки застрахователен договор има ключов информационен документ, който е само една страница, и в него са посочени всички рискове, които са покрити и които не са покрити", поясни Ангелов.

За завлечените от наводнението в Царево каравани, кемпери и автомобили, Ангелов изтъкна, че не може да се търси обезщетение по линия на застраховка "Гражданска отговорност", тъй като тя има съвсем други функции – да гарантира, че ако причиним ПТП, пострадалите невинни лица ще получат обезщетение. Но ако има сключена доброволната „Каско“, която е имуществена застраховка, то по нея може да се заведе претенция за обезщетение.  

Начало