В дигитална галерия на сайта на АБЗ е представена юбилейната изложба „140 години застраховане в България“

 

В дигитална галерия на сайта на АБЗ посетителите могат да проследят динамичния път на застрахователната индустрия – от зараждането й в страната в края на XIX век до наши дни.

Юбилейната изложба „140 години застраховане в България“ бе изложена за публиката в галерия на открито градина "Кристал" в периода 19.09-3.10.2022 г., а сега вече е достъпна в дигитален формат. Експозицията е богато илюстрирана с множество фотографии, публикации и архивни документи и представя любопитни и малко известни факти за българското застраховане, включително и лирически произведения на застрахователна тематика.

Фокусът на изложбата е върху развитието на застрахователната индустрия в България и приноса на най-значимите деятели в застраховането, като се разглежда и отношението на индустрията към нуждите на обществото. Застрахователите са били сред големите обществени дарители, тяхно дело са и някои от най-впечатляващите с архитектурата си сгради в страната. Специално място е отделено на застрахователния надзор, който въпреки че възниква доста по-късно, заема важно място във формирането на рамката, в която функционира застраховането. Акцент е поставен и върху българското висше образование в областта на застраховането, защото именно то формира кадрите в бизнеса през всички исторически периоди от неговото развитие.

Изложбата е реализирана от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и е посветена на юбилейните годишнини – 140 години застраховане в България и 30 години от създаването на АБЗ.  

 

Начало