Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, пред Дарик: „По-евтино е да застраховаш живота си, отколкото автомобила си“

„Ръстът в животозастраховането в последните две години  в голяма степен е провокиран от пандемията. Значимо е повишен и размерът на изплатените обезщетения. “ – така коментира пазарното развитие на сектора Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, в интервю за Дарик. Според него за повечето хора е валидна нагласата, че трябва да се сблъскат с неблагоприятно събитие, за да си дадат сметка за възможността предварително да вземат мерки за защита чрез прехвърляне на риска на застраховател.

Веселин Ангелов уточни, че у нас повечето застрахователи покриват ковид риска.  Обикновено покритията включват  лечение при усложнения след преболедуване от ковид, болничен престой, смърт,  допълнителни изследвания. Има компании, които включват в пакетните си покрития и ковид тестовете. При сключване на животозастраховка не се изисква лицето да е ваксинирано. Особено важно е настъпването на рисковото събитие по полицата да е медицински удостоверено, за да се изплати обезщетение. Например, ако се покрива ковид тест, то той трябва да е направен не вкъщи, а в лаборатория, откъде издават съответния документ.

Факторите, които влияят върху цената за застраховката са много – здравословното състояние и възраст на застрахования, избраните покрития, застрахователните суми, размерът на възнаграждението на посредниците и други. Веселен Ангелов подчерта, че цената на рисковата застраховка „Живот“ е достъпна за потребителите. Тя може да е в пъти по-евтина от Каско на автомобила, например. Ако застраховаме автомобила си за 10 000 лв., то премията ще е около 700-800 лв. При същата застрахователна сума от 10 000 лв., застраховка „Живот“ с добро покритие може да излезе около 70-80 лв. на година.

 

Запознайте се с цялото интервю!

Начало