Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, в предаването „Преди обед“, BTV: „При избор на застраховка за дома трябва да се информираме за покритията и условията, цената зависи от тях “

 

Какво покриват имуществените застраховки и как да сме сигурни, че имотът ни ще е напълно защитен – тези и други въпроси коментира Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, с водещата Светлозара Лазарова в рубриката „Аз потребителя“ на предаването „Преди обед“, BTV.

Приемаме имотите за нещо сигурно, на което да разчитаме, както и като инвестиция, но продължаваме да застраховаме само автомобила си“, коментира Веселин Ангелов. Според него до известна степен това се дължи на по-ниската финансова култура у нас и затова АБЗ е предприела редица инициативи, чрез които се предоставя информация за рисковете и последиците от тях върху финансовото ни състояние. Друго обяснение е, че българите застраховат основно автомобилите си, защото виждат ежедневно рисковете и произшествията на пътя.  Това ги кара да се замислят и да предприемат действия за защита като застраховат колата си. „Всъщност, ако се случи нещо с жилището ни ни, финансовият риск е много по-голям. Един дом е като минимум 10 пъти по-скъп от един автомобил. Нека си представим кое е по-лошо да се случи – да загубим колата или да загубим дома си.“, обясни Веселин Ангелов.

Въпреки, че стойността на жилището обичайно е в пъти по-висока от тази на автомобила ни, то премията по имуществената застраховка често е в пъти по-ниска. Например, полица с пълно покритие за апартамент в София от около 100 кв.м. излиза около 100-150 лв., а за Каско на автомобила - над 500 лв. Причината е в различната честота на рисковите събития.

Във връзка с представен потребителски казус Веселин Ангелов коментира, че потребителите трябва да обърнат внимание на условията и покритията по имуществената застраховка, която сключват във връзка с отпуснат ипотечен кредит. Тези застраховки по правило покрива интереса по кредита, а именно недвижимото имущество. Движимото имущество не се включва в покритието на полицата и затова при събитие, в конкретния случай пожар, няма как да бъде изплатено обезщетение за погиналата покъщнина.

Обичайно на пазара застраховките се предлагат в пакети, които покриват и недвижимото, и движимото имущество. Най-често, базовите покрития са пожар и природни бедствия, а допълнително могат да се включат редица други рискове – земетресение,  кражба, отговорност към трети лица и т.н.  Рискът „пожар от късо съединение“ може да не е част от пакета покрити рискове, затова е добре да се провери предварително. Често той е включен, ако са застраховани движимото имущество, оборудване и техника.

Добре е да се знае, че при полиците с по-ниска цена са определени лимити по отделните покрития, които могат да се окажат недостатъчни за покриване на щетите. Например, ако застрахователната сума по полицата е 20 000 лв. за недвижимия имот, а лимитът за движимо имущество е 5000 лв., то при един пожар обезщетенията вероятно няма да са достатъчни за отстраняване на щетите.  

Веселин Ангелов отправи апел към потребителите при избор на застраховка да не се водят само от  цената, а внимателно да се информират за условията и покритията, и при необходимост да ги адаптират към своите потребности. По отношение на цените има различни варианти, „за всеки джоб“, но те идват и с различни условия. Ако базовия пакет на полица за дома излиза около 50 лв., то пълното покритие би било около 180-200 лв.

Той обърна внимание и на условието „първи риск“, което се предлага в някои застрахователни продукти. Този вид застраховки са на по-ниска цена, но когато хората ги купуват е важно да са наясно какво означава това условие. При тези полици първата щета се покрива в пълен размер, но при последващи събития при изчисляване на обезщетението се прилага принципът на пропорционалност. В резултат, то може да доста по-ниско от сумата, която отразява реална щета.

Друг важен момент е да сме наясно какво да правим, ако се случи произшествие в дома ни и как да го регистрираме като щета. Съветът на Веселин Ангелов е хората да се запознаят с определените срокове за регистриране на събитието, съответно щетата, да проверят кои компетентни органи следва да бъдат уведомени и какви документи трябва да се представят при завеждане на претенцията.  

Основното е, ние, като потребителите, да осъзнаем, че рисковете са част от живота, но има начин да се обезпечим финансово срещу последиците от тях като прехвърлим риска на застраховател. Добре е всеки да помисли и определи кой е основният финансов риск за него и тогава да се обърне към застрахователите и техните посредници, за да разбере какво може да бъде решението.

 

Начало