Лили Стоянова, в разговор за БНР - Радио София като представител на АБЗ: Има интерес към застраховките за пътуване в чужбина, те дават сигурност

Какво представляват застраховките „Помощ при пътуване в чужбина“, какво покриват и други важни въпроси по темата коментира като представител на АБЗ Лили Стоянова, Директор "Продажби - вътрешни пазари" в ЗД „Евроинс“ АД, за БНР - Радио София.

Лили Стоянова посочи, че застраховките за пътуване в чужбина са направени, за да покриват медицински разходи, възникнали в резултат на злополука или внезапно заболяване, както и други неочаквани разходи, например кражба на багаж, загуба и забавяне на багаж, кражба на документи и др.

Според нея покрай пандемията хората са станали по-отговорни към здравето си и при пътуване обръщат внимание на нуждата от застрахователна защита – това е видно от повишения интерес към застраховките „Пътуване в чужбина“ не само от страна на туроператорите, но и от страна на индивидуалните туристи.

Лили Стоянова посъветва при избор на застраховка хората да отчитат следните важни елементи: какви са покритията по полицата и какви са сумите/лимитите, за които се застраховат. Важна е също целта на пребиваването в чужбина - дали тази застраховка е за туризъм, за ски, за екстремни спортове, за работа и т.н. Причината е, че различните цели носят различни рискове. Друг съществен момент е дестинацията, т.е. какво е териториалното покритие на полицата.

Повечето застрахователни компании работят с т. нар. "асистиращи компании", които да поемат грижата за застрахованото лице при възникнала спешна ситуация, покрита по полицата. В повечето случаи те имат 24-часов телефон, където при обаждане операторът приема на български език. Това е направено за да може клиентът в която и точка да се намира, по което и време да има нужда от медицинско обслужване да му бъде оказана съответната медицинска помощ. Всъщност, този вид застраховка е и вид психологическа подкрепа, дава психологически комфорт в тежки моменти.

Цените на полиците за пътуване в чужбина са напълно достъпни. Полица за 10-дневно пътуване в Европа, с лимит до 10 000 евро, излиза 7 евро, а за едноседмично пътуване – 5 евро. На фона на обичайните цени на пътуванията, да се спестят 15 лв., не е препоръчително, добави Стоянова.

 

Начало