Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ, за NOVA TV: „Три мита за застраховането влияят негативно върху решенията на хората за подсигуряване срещу рисковете“

За съжаление бедствията стават все по-чести. Точно по същото време миналата година си говорихме за Карлово, малко след това за Поморие, след това беше Берковица. Сега е Царево. За съжаление ситуацията няма да се подобрява от гледна точка на климатичните промени. Това показват статистическите данни на глобално ниво. Над 10 пъти са повече загубите през последните две години от природни бедствия спрямо всички предходни години”. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в отговор на въпроса защо толкова много малко хора не застраховат имуществото си.

Много и различни са факторите, които влияят негативно върху решението на хората да се застраховат. АБЗ ги изследва, а преди три години провежда национално-представително изследване, в което тази проблематика е била адресирана. „Открихме някои интересни отговори. Оформиха се три мита, които съществуват устойчиво в съзнанието на потребителите и които, с общи усилия, трябва да преодолеем.”, посочи тя.

Първият мит е, че „Ако нещо се случи – държавата ще помогне”. Хубаво е, важно е, че хората се уповават на държавата. Важно е тя да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички, които са загубили имущество. Това не е функцията на държавата, а на застрахователите, коментира Колчакова.

Вторият мит е, че застраховките са скъпи и хората не могат да си ги позволят. Това категорично не отговаря на истината, особено ще се отнася за имуществените застраховки. В големите градове в страната, където имотите са по-скъпи, застраховката за един средностатистически имот излиза 150-180 лв. на година. За по-малките населени места цената може и да е под 100 лв. Това са суми, които повечето семейства могат да си позволят да отделят.

На трето място Колчакова посочи негативна нагласа у хората, че застрахователите не плащат.  Въпреки, че е широко разпространено, това вярване също не отговаря на истината. Тя обясни, че по данни на проучване на АБЗ, по линия на имуществените застраховки делът на отказите за изплащане на обезщетение по заведени претенции е много нисък, движи се между 3 и 5 процента. А причината за отказите е, че претенциите са заведени за рискове, които не са били покрити по съответните полици.

Хората нямат реални основания да вярват на тези митове, но промяната в съзнанието и мисленето явно настъпва по-бавно от климатичните промени“, коментира Нина Колчакова и допълни, че ниският дял, под 10%, на застраховано имущество изправя цялото ни обществото пред сериозни рискове. Нисък е делът на застраховано държавното и общинско имущество, въпреки законовите задължения за това. 

 

Начало