Константин Велев, председател на АБЗ, пред БТВ: „Високият обхват на застраховката ГОА и мерките за контрол и санкции категорично са свързани“

По време на участието си в предаването „Тази сутрин“ по БТВ председателят на АБЗ коментира, че отпадането на част от санкциите и контролните мерки, каквито са отнемането на книжка и спиране автомобила от движение при установяване на липса на валидна застраховка ГОА, може да доведе до намаляване на обхвата на застраховката.  А целта трябва да е  точно обратната– максимално покритие.

Високият обхват на застраховката ГОА и мерките за контрол и санкции категорично са  свързани. Преди въвеждането им преди 7-8 години, 17-18% от шофьорите са си позволявали да управляват автомобила без да имат валидна ГО. Сега този дял е под 2%.

Намаляването на санкциите и оттам на обхвата на застраховката ГО  ще се отрази негативно не толкова на застрахователния сектор, а на хората, защото те ще трябва да плащат от джоба си обезщетенията за пътни инциденти, като сумите могат да са наистина големи.  Само миналата година са  изплатени над 1 млрд. лв.  като обезщетения по застраховка ГО.

Когато се пристъпва към облекчаване на санкции, трябва да се отговори на  въпроса дали се е променило нещо, което да предполага нуждата от облекчаване на режима. Видно от статистиката на Пътна полиция, че не се наблюдава позитивна промяна. В България броят на жертви на пътя е трайно над 600 души, държим първите позиции по жертви на пътя в Европа, ранените са 8500.

Позицията на АБЗ е, че когато отпадат определени санкционни или контролни разпоредби, те трябва да бъдат заменени с друга ефективна система за контрол. Една от възможностите и то добра възможност  е да се използва системата на БГ Тол.  Това е напълно осъществимо от техническа гледна точка.

 

Вижте целия разговор тук!

 

Начало