Светла Несторова пред БНР, програма „Хоризонт“: Да се изчисли за какво стигат публичните средства, преди да се пристъпи към демонополизация на НЗОК

Светла Несторова, член на УС на АБЗ, коментира за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ , че предстои да се види какво е предложението за нов здравен модел на Министерството на здравеопазването на организираната кръгла маса на 15 юли. Тя заяви, че моделът трябва да предложи и осигури на първо място повишаване на качеството на здравните услуги за гражданите – това е основният смисъл от промяната. Моделът трябва да е устойчив, така че да може във времето той да донесе по-голяма финансова стабилност.

Светла Несторова подчерта: „Едно от важните неща, за което АБЗ настоява, е да се направи  много внимателно остойностяване на услугите в системата в момента, за да е ясно за какво стигат публичните ресурси, набрани чрез здравните вноски и за какво не стигат. Другото е демонополизацията. Здравната каса и застрахователните здравни дружества трябва да бъдат поставени при равни условия в бъдещия здравноосигурителен модел“.

 

Цялото интервю вижте тук.

Начало